Owocowa pianka bez pieczenia

Przepyszne ciacho bez pieczenia z owocami i czekoladą. Przepis dostaliśmy od autorski bloga "Kulinarna chwila". Swoim pomysłem podzieliła się z nami poprzez dziejesiewp.pl.

Owocowa pianka bez pieczeniaOwocowa pianka bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na spód:

  • 2 czekolady mleczne
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka nutelli
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 50 g ryżu preparowanego

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 2 śnieżki na mleko
  • 2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo:

  • 4 kiwi
  • 5 mandarynek
  • Masa kajmakowa
  • Czekolada mleczna

Przepis

Składniki na spód przekładamy do rondelka, czekolady, miód, nutelle, masło, śmietanę i gotujemy do chwili rozpuszczenia, następnie łączymy z ryżem i wylewamy na dno tortownicy 24 cm na 24 cm. Chłodzimy 10 minut w lodówce. Kiedy ryż już stężeje, smarujemy masą kajmakową, a galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietany razem ze śnieżką ubijamy mikserem, dodajemy galaretki. Masę dzielimy na trzy części, jedną część wylewamy na masę kajmakową, układamy kiwi pokrojone w plasterki, potem wylewamy drugą część masy i układamy cząstki mandarynek i przykrywamy ostatnią częścią masy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości