Placek z rabarbarem i mandarynką
Placki i ciasta z rabarbarem to nieodłączne elementy lata. Sezon pod koniec sierpnia niestety się kończy, ale warto wykorzystać go do zrobienia ostatniego wypieku. Rabarbar połączony z mandarynką smakuje wyśmienicie, a cały wypiek jest łatwy do zrobienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 230 g drobno mielonego cukru
- 250 g rabarbaru
- 3 mandarynki
- 180 g solonego masła
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 80 g miazgi migdałowej
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 130 g jogurtu naturalnego
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka wsyp 80 g cukru, dwie łyżki wody i dodaj pokrojony w kostkę rabarbar oraz sparzoną skórkę z mandarynki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Odstaw z ognia i dodaj sok z mandarynek.
Zmiksuj miękkie masło, mąkę, jajka, miazgę migdałową, ekstrakt i jogurt. Ma być gładka masa. Wylej masę do formy i na wierzch dodaj rabarbar razem z syropem. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu daj ciasto odpocząć 10 minut w piekarniku, a potem wyłóż na siatkę, aby ładnie ostygło.
Zobacz także: ekspresowe ciasteczka z czekoladą, które nie tuczą
Polecamy wideo: torcik czekoladowy z mascarpone
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze