Trwa ładowanie...
d2nsp1c
Magda Pomorska
sliwkawegierka.pl

Placek z rabarbarem i mandarynką

Przepis

Placki i ciasta z rabarbarem to nieodłączne elementy lata. Sezon pod koniec sierpnia niestety się kończy, ale warto wykorzystać go do zrobienia ostatniego wypieku. Rabarbar połączony z mandarynką smakuje wyśmienicie, a cały wypiek jest łatwy do zrobienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".

d2nsp1c
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 230 g drobno mielonego cukru
  • 250 g rabarbaru
  • 3 mandarynki
  • 180 g solonego masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80 g miazgi migdałowej
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 130 g jogurtu naturalnego
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka wsyp 80 g cukru, dwie łyżki wody i dodaj pokrojony w kostkę rabarbar oraz sparzoną skórkę z mandarynki. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Odstaw z ognia i dodaj sok z mandarynek.

Zmiksuj miękkie masło, mąkę, jajka, miazgę migdałową, ekstrakt i jogurt. Ma być gładka masa. Wylej masę do formy i na wierzch dodaj rabarbar razem z syropem. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu daj ciasto odpocząć 10 minut w piekarniku, a potem wyłóż na siatkę, aby ładnie ostygło.
Zobacz także: ekspresowe ciasteczka z czekoladą, które nie tuczą

Polecamy wideo: torcik czekoladowy z mascarpone

Placek z rabarbarem i mandarynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2nsp1c

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nsp1c
d2nsp1c
d2nsp1c
d2nsp1c
Więcej tematów
d2nsp1c