Trwa ładowanie...
dq69z1u
03-03-2022 11:39

Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem

Przepis

Ryba po singapursku, czyli w słodkim sosie z owocami, zaskakuje smakiem. Takie połączenie zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Do przygotowania potrawy polecamy użyć owoców w puszce.

dq69z1u
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: FomaA
Składniki
  • 450 g filetów rybnych (np. mintaja)
  • 2 białka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka mandarynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz czarny mielony
Przepis
  • Kroimy rybę na równe kawałki po około 5 centymetrów. Mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wino, szczyptę soli i pieprzu i do powstałego ciasta wkładamy rybę, mieszamy i odstawiamy na czas rozgrzania się oleju.
  • Kiedy olej będzie gorący, smażymy po kilka kawałków ryby na złotobrązowy kolor do uzyskania chrupiącej skórki. Po wyjęciu wykładamy na ręczniki papierowe.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją 2-3 minuty po czym dosypujemy curry i znów smażymy około 1 minuty.
  • Wlewamy 1/2 szklanki soku z mandarynek (z puszki) i całość zagotowujemy. 1 łyżkę mąki łączymy z sokiem z cytryny i rozprowadzamy 2 łyżkami gotującego się soku. Powstałą mieszaniną zagęszczamy sok na patelni i doprawiamy cukrem.
  • Dodajemy 3 łyżki ananasów, mieszamy i zagrzewamy. Dodajemy 3 łyżki mandarynek. Najlepiej smakuje z ryżem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dq69z1u
dq69z1u
dq69z1u
dq69z1u
Więcej tematów
dq69z1u