Trwa ładowanie...
d2hhaum
03-03-2022 11:39

Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem

Przepis

Ryba po singapursku, czyli w słodkim sosie z owocami, zaskakuje smakiem. Takie połączenie zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Do przygotowania potrawy polecamy użyć owoców w puszce.

d2hhaum
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: FomaA
Składniki
  • 450 g filetów rybnych (np. mintaja)
  • 2 białka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka mandarynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz czarny mielony
Przepis
  • Kroimy rybę na równe kawałki po około 5 centymetrów. Mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wino, szczyptę soli i pieprzu i do powstałego ciasta wkładamy rybę, mieszamy i odstawiamy na czas rozgrzania się oleju.
  • Kiedy olej będzie gorący, smażymy po kilka kawałków ryby na złotobrązowy kolor do uzyskania chrupiącej skórki. Po wyjęciu wykładamy na ręczniki papierowe.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją 2-3 minuty po czym dosypujemy curry i znów smażymy około 1 minuty.
  • Wlewamy 1/2 szklanki soku z mandarynek (z puszki) i całość zagotowujemy. 1 łyżkę mąki łączymy z sokiem z cytryny i rozprowadzamy 2 łyżkami gotującego się soku. Powstałą mieszaniną zagęszczamy sok na patelni i doprawiamy cukrem.
  • Dodajemy 3 łyżki ananasów, mieszamy i zagrzewamy. Dodajemy 3 łyżki mandarynek. Najlepiej smakuje z ryżem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj