Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem

Ryba po singapursku, czyli w słodkim sosie z owocami, zaskakuje smakiem. Takie połączenie zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Do przygotowania potrawy polecamy użyć owoców w puszce.

Ryba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiemRyba po singapursku. To połączenie zachwyca smakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 450 g filetów rybnych (np. mintaja)
  • 2 białka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka mandarynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz czarny mielony

Przepis

  • Kroimy rybę na równe kawałki po około 5 centymetrów. Mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wino, szczyptę soli i pieprzu i do powstałego ciasta wkładamy rybę, mieszamy i odstawiamy na czas rozgrzania się oleju.
  • Kiedy olej będzie gorący, smażymy po kilka kawałków ryby na złotobrązowy kolor do uzyskania chrupiącej skórki. Po wyjęciu wykładamy na ręczniki papierowe.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wkładamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją 2-3 minuty po czym dosypujemy curry i znów smażymy około 1 minuty.
  • Wlewamy 1/2 szklanki soku z mandarynek (z puszki) i całość zagotowujemy. 1 łyżkę mąki łączymy z sokiem z cytryny i rozprowadzamy 2 łyżkami gotującego się soku. Powstałą mieszaniną zagęszczamy sok na patelni i doprawiamy cukrem.
  • Dodajemy 3 łyżki ananasów, mieszamy i zagrzewamy. Dodajemy 3 łyżki mandarynek. Najlepiej smakuje z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości