Trwa ładowanie...
d4n3uad
03-02-2016 11:34

Waniliowe oponki z cukrem pudrem

Przepis
4.9
(22 głosy)
Oceń:
d4n3uad
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 500 g mąki pszennej + garść do oprószenia stolnicy/blatu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml czystej wódki
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do dekoracji
  • ok. 500 g smalcu do smażenia
Przepis

Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 3 łyżkami ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Gęsty zaczyn przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Po okołu 20 minutach powinien podwoić swoją objętość.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozbełtane jajko, wydrążone z laski wanilii ziarenka, wódkę i pozostałą część ciepłego mleka. Zamieszać, a następnie dodać zaczyn i masło. Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Stolnicę lub blat oprószyć mąką, zagnieść ciasto i rozwałkować. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki, a następnie w każdym zrobić mniejsze dziurki wykorzystując np. kieliszek. Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni na 20 minut.

W większym rondelku z grubszym dnem rozgrzać smalec, a gdy się rozgrzeje nakładać partiami oponki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe wykładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Udekorować cukrem pudrem i podawać.

Z podanych proporcji składników powinno wyjść 16 oponek. Jedna ma ok. 290 kcal. Oponki doskonale smakują również polane lukrem z dodatkiem skórki cytrynowej.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Waniliowe oponki z cukrem pudrem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4n3uad
d4n3uad
d4n3uad
d4n3uad
Więcej tematów
d4n3uad

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj