Ryż na mleku z formy
Pamiętacie z dzieciństwa zupy i desery mleczne? Występowały w różnych wariacjach, ale to jak smakowały, zależało głównie od umiejętności osoby, która je przygotowywała. Mogły być więc albo zmorą, albo powodem do absolutnej radości, jaką wywołać może jedynie widok ulubionego smakołyku, który już na nas czeka. Desery i śniadania na bazie mleka, ryżu, kasz i klusek to dla wielu osób słodkie wspomnienie smaków dzieciństwa i kuchni babci. W cyklu "Sentymentalny wtorek" wracamy do tego dania, proponując przepis z bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- pół szklanki ryżu (np. do risotto)
- 1,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru do smaku
- laska cynamonu
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)
W rondelku zalać mlekiem odmierzoną ilość ryżu i gotować na średnim ogniu z laską cynamonu, co kilka chwil mieszając. W razie potrzeby podlewać dodatkowo mlekiem. Gdy ryż jest już prawie miękki, dodać cukier do smaku, kilka łyżek śmietany oraz otartą skórkę z cytryny. Gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty, a cała masa gęsta. Odstawić do ostudzenia. Foremki posmarować cienko masłem lub przelać zimną wodą. Nakładać masę ryżową, uciskając do dna foremki. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Przed podaniem polać sosem waniliowym lub udekorować konfiturami.
Zobacz także: magiczne ciasteczka anyżowe
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze