Rogale z dżemem. Kruche, smakowite i bardzo proste
Rogaliki z dżemem idealne do kawy lub herbaty. Świetnie smakują nawet na drugi i kolejny dzień. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 125 ml śmietany 18 proc.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania rogali
- dżem lub marmolada
- cukier puder do posypania rogali
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozrabiamy łyżką z łyżką cukru, drugą łyżkę cukru dodajemy do mąki. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilkę studzimy i dodajemy do mąki, wlewamy również śmietanę i rozbełtane jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, dzielimy na 8 części, nakładamy porcję dżemu lub marmolady i zwijamy każdy trójkąt w rogalika. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół, rogale pieczemy 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone rogale układamy na kratce, aby przestygły, przechowujemy w pojemniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: nocne bułeczki drożdżowetu wstaw treść
src="https://d.wpimg.pl/1281504449-1817398790/bu.jpg"/>
Zobacz wideo: Bezowe ciasteczka różyczki. Robią wrażenie i są bardzo smaczne
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze