Trwa ładowanie...
dcqdx9m
24-02-2018 19:31

Rogale z dżemem. Kruche, smakowite i bardzo proste

Przepis

Rogaliki z dżemem idealne do kawy lub herbaty. Świetnie smakują nawet na drugi i kolejny dzień. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna maniusia".

dcqdx9m
3.1
(62 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.kulinarnamaniusia.pl
Źródło: www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 ml śmietany 18 proc.

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania rogali
  • dżem lub marmolada
  • cukier puder do posypania rogali
Przepis

Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozrabiamy łyżką z łyżką cukru, drugą łyżkę cukru dodajemy do mąki. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilkę studzimy i dodajemy do mąki, wlewamy również śmietanę i rozbełtane jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, dzielimy na 8 części, nakładamy porcję dżemu lub marmolady i zwijamy każdy trójkąt w rogalika. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół, rogale pieczemy 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone rogale układamy na kratce, aby przestygły, przechowujemy w pojemniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: nocne bułeczki drożdżowetu wstaw treść

Zobacz wideo: Bezowe ciasteczka różyczki. Robią wrażenie i są bardzo smaczne

Rogale z dżemem. Kruche, smakowite i bardzo proste
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

74
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcqdx9m
dcqdx9m
dcqdx9m
dcqdx9m
Więcej tematów
dcqdx9m