WP

Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Marta M.
Podziel się

Pączki z ziemniaków? Tak! Choć może się to wydawać niewiarygodne, z ugotowanych ziemniaków wyczarujemy pyszne słodkości. Pączki są wyjątkowo miękkie i delikatne. Przepis z bloga "Marta M.".

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 białka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis

Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Odcedź je i dokładnie zmiksuj lub zblenduj. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie przesmaż ją na łyżce masła. Utrzyj masło i żółtka na puszysty jasny krem. Dodaj mieszankę do ziemniaków. Wymieszaj. Dodaj śmietanę, cebulę, mąkę, dopraw solidnie solą oraz pieprzem, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do mieszanki ziemniaczanej. Ciasto będzie dość rzadkie. O konsystencji gęstego jogurtu. Rozgrzej olej na patelni do temperatury około 175 C i łyżką nakładaj ciasto na gorący olej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Pączki smakują wyśmienicie na ciepło ze świeżo tartym parmezanem

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP