Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku
Pączki z ziemniaków? Tak! Pączki są wyjątkowo miękkie, delikatne o... wcale nie słodkie. Podajemy je z wytrawnymi dodatkami. Mogą z powodzeniem konkurować z plackami ziemniaczanymi. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka miękkiego masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 4 białka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Odcedź je i dokładnie zmiksuj lub zblenduj. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie przesmaż ją na łyżce masła. Utrzyj masło i żółtka na puszysty jasny krem. Dodaj mieszankę do ziemniaków. Wymieszaj. Dodaj śmietanę, cebulę, mąkę, dopraw solidnie solą oraz pieprzem, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do mieszanki ziemniaczanej. Ciasto będzie dość rzadkie. O konsystencji gęstego jogurtu. Rozgrzej olej na patelni do temperatury około 175 C i łyżką nakładaj ciasto na gorący olej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Pączki smakują wyśmienicie na ciepło ze świeżo tartym parmezanem
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze