Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74
sliwkawegierka.pl

Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku

Przepis

Pączki z ziemniaków? Tak! Pączki są wyjątkowo miękkie, delikatne o... wcale nie słodkie. Podajemy je z wytrawnymi dodatkami. Mogą z powodzeniem konkurować z plackami ziemniaczanymi. Przepis z bloga "Marta M.".

3.9
(20 głosów)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
Marta M.
Zdjęcie
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 białka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis

Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Odcedź je i dokładnie zmiksuj lub zblenduj. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie przesmaż ją na łyżce masła. Utrzyj masło i żółtka na puszysty jasny krem. Dodaj mieszankę do ziemniaków. Wymieszaj. Dodaj śmietanę, cebulę, mąkę, dopraw solidnie solą oraz pieprzem, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do mieszanki ziemniaczanej. Ciasto będzie dość rzadkie. O konsystencji gęstego jogurtu. Rozgrzej olej na patelni do temperatury około 175 C i łyżką nakładaj ciasto na gorący olej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Pączki smakują wyśmienicie na ciepło ze świeżo tartym parmezanem

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2mcw74

Podziel się opinią

54
13
Share
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74