Trwa ładowanie...
d3xnnnb
d3xnnnb

Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Przepis

Naleśniki bazyliowe zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Doskonale komponują się z farszem z koziego sera. Smak podkręcą ostre przyprawy. Skusicie się?

5.0
(1 głos)
Oceń:
d3xnnnb
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Materiały prasowe
Zdjęcie
Składniki
  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka koziego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
  • pęczek bazylii
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 garście młodego szpinaku np. Eisberg
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
  • drobno posiekana papryczka chili
  • sól i pieprz
Przepis

Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz. Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż "zwiędnie". Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3xnnnb
Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share
d3xnnnb
d3xnnnb

d3xnnnb
d3xnnnb
d3xnnnb