Trwa ładowanie...
d5zofoq
d5zofoq

Magdalenki. Receptura ma prawie 100 lat

Przepis

- W większości współczesnych przepisów na magdalenki autorzy zalecają użycie całych jajek, zapewne z dobrym rezultatem. Przedwojenne przepisy, które znalazłam mówiły jednak o samych żółtkach i mam wrażenie, że w pozytywny sposób wpływa to na smak i konsystencję magdalenek. Wyboru niech każdy dokona sobie sam w zależności od tego, czy do ich wypieku podejść chcemy z historyczną ciekawością czy bardziej współcześnie – kierując się oszczędnością - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Oceń jako pierwszy:
d5zofoq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Magdalenki. Receptura ma prawie 100 lat
kuchenny kredens
Magdalenki. Receptura ma prawie 100 lat
Składniki
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 130 g masła
  • opcjonalnie: odrobina likieru lub skórka otarta z cytryny i odrobina soku
Przepis

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę do podwojenia objętości (co najmniej 4-5 minut – bardzo ważny krok!). Do gęstej masy stopniowo dodać przesianą mąkę i wmieszać delikatnymi ruchami. Ważne, by mieszanie masy kontynuować jedynie do momentu połączenia składników oraz zrobić to ręcznie. Pozwoli to na zachowanie puszystości gotowych ciastek.

Do masy dodać lekko jeszcze ciepłe masło i otartą skórkę z cytryny/likier i ponownie wymieszać.
Gotowe ciasto odstawić by „odpoczęło” w temperaturze pokojowej przez 30-40 minut. Po tym czasie masę nakładać do wysmarowanych masłem foremek na magdalenki, nie napełniając ich jednak w całości – w czasie pieczenia urosną. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 180 C i piec jeszcze 4-5 minut, aż nabiorą złotego koloru.

d5zofoq
Magdalenki. Receptura ma prawie 100 lat
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d5zofoq
d5zofoq

d5zofoq
d5zofoq
d5zofoq