Trwa ładowanie...
d3s5516
21-04-2017 10:15

Daktylowa granola z figami i orzechami włoskimi

Przepis

Granola to zdrowsza alternatywa dla płatków kukurydzianych. Idealnie sprawdzi się na wartościowe śniadanie i pysznie smakuje w połączeniu z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

d3s5516
4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

www.szczesliwibezcukru.pl
Źródło: www.szczesliwibezcukru.pl
Składniki
  • 600 g płatków owsianych zwykłych
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych fig
  • 120 g orzechów włoskich
Przepis

Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Zostawić do namoczenia na 20 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na około 150 stopni C. Blachę (albo dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Figi umyć i zostawić, żeby wyschły. Orzechy posiekać. Namoczone daktyle zmiksować razem z wodą i bardzo dokładnie wymieszać z płatkami. Połowę masy wyłożyć na blaszkę (albo piec na dwóch naraz) i dokładnie uklepać. Włożyć do piekarnika i piec 10-15 minut (płatki powinny się lekko przypiec i skleić; jeżeli są nadal sypkie, należy piec je trochę dłużej), po tym czasie delikatnie przemieszać, piec około 10-15 minut, znowu delikatnie przemieszać i piec dalej, aż granola będzie sucha i lekko rumiana. Wystudzić. Pokroić figi i wymieszać z granolą i orzechami.
Zobacz także: bananowe ciasteczka owsiane

Daktylowa granola z figami i orzechami włoskimi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s5516
d3s5516
d3s5516
d3s5516
Więcej tematów
d3s5516