Daktylowa granola z figami i orzechami włoskimi - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.szczesliwibezcukru.pl
Podziel się

Granola to zdrowsza alternatywa dla płatków kukurydzianych. Idealnie sprawdzi się na wartościowe śniadanie i pysznie smakuje w połączeniu z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Składniki
  • 600 g płatków owsianych zwykłych
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych fig
  • 120 g orzechów włoskich
Przepis

Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Zostawić do namoczenia na 20 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na około 150 stopni C. Blachę (albo dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Figi umyć i zostawić, żeby wyschły. Orzechy posiekać. Namoczone daktyle zmiksować razem z wodą i bardzo dokładnie wymieszać z płatkami. Połowę masy wyłożyć na blaszkę (albo piec na dwóch naraz) i dokładnie uklepać. Włożyć do piekarnika i piec 10-15 minut (płatki powinny się lekko przypiec i skleić; jeżeli są nadal sypkie, należy piec je trochę dłużej), po tym czasie delikatnie przemieszać, piec około 10-15 minut, znowu delikatnie przemieszać i piec dalej, aż granola będzie sucha i lekko rumiana. Wystudzić. Pokroić figi i wymieszać z granolą i orzechami.
Zobacz także: bananowe ciasteczka owsiane

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne