Daktylowa granola z figami i orzechami włoskimi
Granola to zdrowsza alternatywa dla płatków kukurydzianych. Idealnie sprawdzi się na wartościowe śniadanie i pysznie smakuje w połączeniu z mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 600 g płatków owsianych zwykłych
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g suszonych fig
- 120 g orzechów włoskich
Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby były przykryte. Zostawić do namoczenia na 20 minut. W tym czasie nastawić piekarnik na około 150 stopni C. Blachę (albo dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Figi umyć i zostawić, żeby wyschły. Orzechy posiekać. Namoczone daktyle zmiksować razem z wodą i bardzo dokładnie wymieszać z płatkami. Połowę masy wyłożyć na blaszkę (albo piec na dwóch naraz) i dokładnie uklepać. Włożyć do piekarnika i piec 10-15 minut (płatki powinny się lekko przypiec i skleić; jeżeli są nadal sypkie, należy piec je trochę dłużej), po tym czasie delikatnie przemieszać, piec około 10-15 minut, znowu delikatnie przemieszać i piec dalej, aż granola będzie sucha i lekko rumiana. Wystudzić. Pokroić figi i wymieszać z granolą i orzechami.
Zobacz także: bananowe ciasteczka owsiane
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze