Cytrynowy kurczak. Wyjątkowo soczysty i aromatyczny
Aromatyczny i soczysty kurczak w sosie cytrynowo-maślanym. Podaj go na obiad z ryżem lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Rodzina będzie zachwycona.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj w środku solą i miodem. Cytrynę umyj, sparz, przekrój na pół i jedna połówkę pokrojona w talarki włóż do środka kurczaka.
2. Z wierzchu posyp go wiórkami masła i skrop odrobiną oliwy. Piecz godzinę i 25 minut. Upieczonego kurczaka pozostaw w brytfance na 15 minut, po czym skrop sokiem z drugiej połówki cytryny z miodem.
3. Kurczaka zawiń w folię aluminiową, by nie ostygł. Do brytfanny dolej 1/4 szklanki wody i gotuj bez przykrycia, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
4. Sosem polej kurczaka na talerzu.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze