Trwa ładowanie...
d3xnnnb
d3xnnnb

Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym

Przepis

Delikatne aromatyczne ciasteczka, które są po brzegi wypełnione pysznym domowym dżemem, to idealny podwieczorek na ponure popołudnia. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

3.6
(9 głosów)
Oceń:
d3xnnnb
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym
Krylowa Kuchnia
Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym
Składniki
  • 75 g mąki pszennej+ do podsypywania
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (ja użyłam crème fraiche)
  • 400 g domowego dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania
Przepis

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 godz.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać mąką. Uformować z każdej części wałek, a następnie rozwałkować na pas o grubości ok 3-4 mm, długości ok. 60 cm i szerokości ok 6 cm. Na najdłuższy brzeg nałożyć połowę dżemu i zwinąć jak roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Gotowe roladki podzielić na 10-11 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut. Gorące jeszcze ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
38
Share
d3xnnnb
d3xnnnb
d3xnnnb

d3xnnnb
d3xnnnb
d3xnnnb