Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym
Delikatne aromatyczne ciasteczka, które są po brzegi wypełnione pysznym domowym dżemem, to idealny podwieczorek na ponure popołudnia. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 godz.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać mąką. Uformować z każdej części wałek, a następnie rozwałkować na pas o grubości ok 3-4 mm, długości ok. 60 cm i szerokości ok 6 cm. Na najdłuższy brzeg nałożyć połowę dżemu i zwinąć jak roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Gotowe roladki podzielić na 10-11 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut. Gorące jeszcze ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze