Ciasto "słodka cytrynka” z truskawkami. Nie potrzebujesz piekarnika
Pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami. Składa się z dwóch kremów - mocno cytrynowego i śmietanowo-waniliowego. Jest nie za słodkie, orzeźwiające, soczyste od truskawek. Ładnie wygląda z przezroczystą galaretką. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Spód:
- około 230 g podłużnych biszkoptów
Krem cytrynowy:
- 500 ml wody
- 150 ml soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 170-180 g cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
Krem śmietanowy:
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1 galaretka cytrynowa + 200 ml gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii
Wierzch:
- 2 przezroczyste galaretki (można użyć kolorowych) + 750 ml gorącej wody
- około 500 g truskawek umytych, pokrojonych na połówki
Do nasączenia:
- około 100 ml wody (część wody można zastąpić cytrynówką)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Krem cytrynowy: do rondelka wlać 250ml wody, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Do pozostałej wody dodać żółtka, dwa budynie i krótko wymieszać mikserem.
- Gdy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu budyniu zmniejszyć ogień i gotować go przez około 1 minutę mieszając. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Budyń zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
- Jak budyń ostygnie możemy przygotować galaretki. Cytrynową galaretkę zalać 200 ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dwie galaretki przezroczyste zalać 750 ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia.
- Blaszkę o wymiarach 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki poukładać biszkopty. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopty w blaszce.
- Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać cytrynowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Cytrynowy krem wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać.
- Krem śmietanowy: śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Ciągle mieszając mikserem powoli wlewać ostygniętą, lekko tężejącą, cytrynową galaretkę, mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, lekko je dociskać.
- Na wierzch wylać ostygniętą, lekko tężejącą przezroczystą galaretkę (jeśli galaretka nie ostygła na czas czekania wstawiamy ciasto do lodówki).
- Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze