Trwa ładowanie...
d43p1c2
26-04-2022 09:43

Ciasto "słodka cytrynka” z truskawkami. Nie potrzebujesz piekarnika

Przepis

Pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami. Składa się z dwóch kremów - mocno cytrynowego i śmietanowo-waniliowego. Jest nie za słodkie, orzeźwiające, soczyste od truskawek. Ładnie wygląda z przezroczystą galaretką. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d43p1c2
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Spód:

  • około 230 g podłużnych biszkoptów

Krem cytrynowy:

  • 500 ml wody
  • 150 ml soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 170-180 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

Krem śmietanowy:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 galaretka cytrynowa + 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii

Wierzch:

  • 2 przezroczyste galaretki (można użyć kolorowych) + 750 ml gorącej wody
  • około 500 g truskawek umytych, pokrojonych na połówki

Do nasączenia:

  • około 100 ml wody (część wody można zastąpić cytrynówką)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Przepis
  • Krem cytrynowy: do rondelka wlać 250ml wody, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Do pozostałej wody dodać żółtka, dwa budynie i krótko wymieszać mikserem.
  • Gdy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu budyniu zmniejszyć ogień i gotować go przez około 1 minutę mieszając. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Budyń zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
  • Jak budyń ostygnie możemy przygotować galaretki. Cytrynową galaretkę zalać 200 ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Dwie galaretki przezroczyste zalać 750 ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia.
  • Blaszkę o wymiarach 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki poukładać biszkopty. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopty w blaszce.
  • Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać cytrynowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Cytrynowy krem wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać.
  • Krem śmietanowy: śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Ciągle mieszając mikserem powoli wlewać ostygniętą, lekko tężejącą, cytrynową galaretkę, mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, lekko je dociskać.
  • Na wierzch wylać ostygniętą, lekko tężejącą przezroczystą galaretkę (jeśli galaretka nie ostygła na czas czekania wstawiamy ciasto do lodówki).
  • Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto "słodka cytrynka” z truskawkami. Nie potrzebujesz piekarnika
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d43p1c2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43p1c2
d43p1c2
d43p1c2
d43p1c2
Więcej tematów
d43p1c2