Domowe bajgle z makiem. Banalnie prosty przepis
Pyszne bułeczki z makiem. Będą w sam raz do pracy, są tak smaczne, że wystarczy tylko posmarować masłem i dżem. Nie wymagają dużo pracy podczas przygotowania. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 25 g cukru
- 700 g mąki pszennej
- 25 g oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 250 g wody ciepłej
- 1 białko jajka
- mak do oprószenia
Przepis
- Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej, wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
- Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i robimy wałek i dzielimy na 24 części.
- Z każdego kawałka ciasta robimy wałek około 15 cm. Każdy wałek skręcamy ruchem spiralnym i łączymy na końcach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy bajgle roztrzepanym widelcem białkiem, posypujemy suchym makiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl