Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Ziołowe roladki z kurczaka. Sekretem jest aromatyczny sos

Przepis

Roladki z kurczaka nie ty6lko pięknie prezentują sie na talerzu, ale przede wszystkim są bardzo smaczne. Wypróbujcie na obiad przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

3.0
(20 głosów)
Oceń:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Składniki

Pomidorki:

  • 250 g pomidorów koktajlowych lub cherry
  • cukier puder do posypania
  • Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów, do posypania

4 rolady:

  • 2 filety z kurczaka ok. 500 g
  • 150 g sera feta
  • chili
  • 50 g świeżej rukoli
  • 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g
  • ok. 10 pomidorów suszonych z oleju
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • olej z pomidorów suszonych

Sałatka:

  • ok. 50 g świeżej rukoli
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 1 łyżka pestek z granatu
  • 1cebulka ze szczypiorkiem
  • 2 gałązki zielonej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 5 dużych kaparów
  • (kilka podsuszonych pomidorków wcześniej przygotowanych)

Sos:

  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z białego wina, do smaku
  • 2 łyżki wody
Przepis

Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem i przyprawą. Pomidorki podsuszamy w piekarniku w temp. 130 st.C ok. 40 min, czas zależy jest od ich wielkości. Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach, a studzimy.

Umytą, osuszoną rukolę miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczająco jest słony.Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oddzielamy z nich polędwiczki. Piersi przekrawamy na dwie równe płaskie części, a polędwiczki na połowę po długości. Filety rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć). Każdą z nich posypujemy Vegetą Natur pikantną z chili i doprawiamy pieprzem. Jeśli filety z kurczaka są bez polędwiczek, to po prostu ich nie dodajemy, pomijamy etap ich przygotowania. Masę z rukoli dzielimy na 4 części. Rozsmarowujemy ją na całym filecie (brzegi można pominąć, łatwiej mięso sklei się w roladę).

Na brzegu mięsa po szerokości dodajemy ½ polędwiczki i od tej strony zaczynamy zwijać jak roladę, składając delikatnie brzegi do środka. Następnie owijamy ją dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzką. Przekładamy na natłuszczoną olejem z pomidorów, folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy). Pieczemy w 200 st.C ok. 20 min, pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Rolady kroimy na zimno, na grubsze plasterki po skosie.

Przyprawę do sałatek i dipów, mieszamy z wodą, oliwą z oliwek, octem z białego wina, odstawiamy na kilka minut. Na talerz nakładamy świeżą rukolę, dodajemy pokrojoną roladę, posiekany szczypiorek, cebulkę w plasterkach oraz listki zielonej pietruszki. Całość posypujemy czarnuszką, pestkami z dyni i granatu. Dodajemy podsuszone pomidorki oraz duże kapary. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

Ziołowe roladki z kurczaka. Sekretem jest aromatyczny sos
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

7
8
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal