WP

Włoski smak w twojej kuchni. Lasagne z sosem bolognese - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Masz ochotę na obiad we włoskim stylu? Jesteśmy pewni, że aromatyczna lasagne z sosem bolognese i beszamelem będzie niezapomnianym kulinarnym przeżyciem wartym powtórzenia. Przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz.

Składniki
  • makaron lasagne
  • sos boloński
  • parmezan

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2½ szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Do dekoracji:

  • bazylia
WP
Przepis

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st opni na około 25 minut. Na talerzu można udekorować świeżą bazylią.

archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP