Włoski smak w twojej kuchni. Lasagne z sosem bolognese
Masz ochotę na obiad we włoskim stylu? Jesteśmy pewni, że aromatyczna lasagne z sosem bolognese i beszamelem będzie niezapomnianym kulinarnym przeżyciem wartym powtórzenia. Przedstawiamy przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- makaron lasagne
- sos boloński
- parmezan
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2½ szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
- bazylia
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien być beszamel z serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st opni na około 25 minut. Na talerzu można udekorować świeżą bazylią.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze