Sos pomidorowy
Sos pomidorowy można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy uwielbiają keczup, inni wolą robić sos na bazie świeżych pomidorów. Może być ostry lub łagodny, gęsty lub rzadki. Przepisów na ten klasyczny sos jest naprawdę wiele.
Sos pomidorowy to jeden z najbardziej popularnych sosów na świecie. Znany jest na wszystkich kontynentach, a w niektórych krajach stanowi on podstawę tradycyjnej i regionalnej kuchni. Jego popularność jest jednak zrozumiała. Sos pomidorowy jest łatwy i szybki w przygotowaniu, niskokaloryczny, a także bardzo zdrowy. Dodatkowo pasuje do wielu dań: mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Aktualnie jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Lubimy dodawać go do makaronów, tradycyjnych pieczeni czy używać jako dodatek do pizzy, frytek czy zapiekanek.
Przyjrzyjmy się jednak historii tego kultowego płynnego dodatku. Pierwszy raz o sosie pomidorowym wspominał hiszpański franciszkanin, który pisał o tym, że sos z pomidorów sprzedaje się na rynku Tenochtitlan, znajdującym się na terenach dzisiejszego Meksyku.
W historii sosu pomidorowego nie mogłoby zabraknąć także wątku włoskiego. To właśnie rzymski szef kuchni po raz pierwszy umieścił w książce kucharskiej przepis na makaron z sosem pomidorowym. Na początku XX wieku zachwycali się także nim Francuzi. Sam Auguste Escoffier opisywał go w swoim przewodniku po kuchni francuskiej.
Sos pomidorowy – przygotowanie
Chociaż rodzajów sosu pomidorowego jest naprawdę wiele, zdecydowani najlepszy będzie ten ze świeżych warzyw. Jego wykonanie nie jest czasochłonne, a aromatyczny smak może nas zaskoczyć.
Do wykonania sosu będziemy potrzebowali oczywiście pomidorów. Warto zaopatrzyć się w warzywa świeże i soczyste, wtedy smak naszego sosu będzie jeszcze bardziej intensywny. Oprócz tego przygotujmy oliwę, cebulę, oraz przyprawy i zioła.
Sam proces przygotowania sosu nie jest trudny. Nasze pomidory należy na początku obrać. Dla ułatwienia możemy najpierw namoczyć je w gorącej wodzie, wtedy skórka z łatwością będzie oddzielać się od miąższu. Następnie pomidory kroimy w ćwiartki.
Pokroić należy także cebulę, którą następnie należy zeszklić na patelni. Gdy ta się zarumieni, dodajemy nasze pomidory. Całość gotujemy przez około 15-20 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawmy nasz sos solą i pieprzem. Możemy także użyć naszych ulubionych ziół i przypraw. Sos pomidorowy świetnie będzie komponował się z bazylią czy oregano.