Trwa ładowanie...
d4cn5bn
30 września 2022, 10:12

Serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

Przepis

Labneh, czyli kremowy serek z jogurtu, to dobry dodatek do chleba, bułeczek czy chlebka pita. Wypróbujcie przepis z bloga "Daylicooking".

d4cn5bn
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
Przepis
  • Do przygotowania tego doskonałego serka musisz przygotować: duży kawałek gazy opatrunkowej, płótno, bawełniana ściereczka lub pieluszkę z tetry. Do tego duże sito lub durszlak i odpowiedniej wielkości miski. Jedną do wymieszania jogurtu, a drugą do ustawienia na niej sita z jogurtem.
  • Durszlak lub duże sito wyłóż gazą (pieluszką lub płótnem) w taki sposób, aby po wylaniu jogurtu można było zawiązać rogi. Ustaw na misce, aby woda mogła swobodnie ściekać i nie stykała się z odciekającym jogurtem.
  • Jogurt przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj dokładnie. Następnie przełóż go na gazę, a końce gazy zbierz i zawiąż lub ściągnij gumką recepturką. Uważaj, aby jogurt nie przelał się poza gazę.
  • Miskę z durszlakiem i jogurtem wstaw do lodówki – co kilka godzin zaglądaj, czy nie trzeba odlać wody i ścisnąć bardziej gazę.
  • Czas odciekania jogurtu jest różny i zależy od gęstości samego jogurtu oraz tego, o jakiej konsystencji chcesz otrzymać labneh. Po około 12 godzinach i przy gęstym jogurcie (grecki jest idealny) możesz sprawdzić czy serek jest odpowiednio gęsty.
  • Kiedy serek osiągnie odpowiednią dla Ciebie gęstość, wyjmij go z gazy i przełóż do czystej miseczki.
  • Obierz i posiekaj czosnek. Ostrą papryczkę umyj, przekrój wzdłuż, usuń nasionka i posiekaj drobno – jeśli lubisz naprawdę ostre smaki możesz pozostawić pesteczki.
  • Następnie do miski z serkiem labneh dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj aż do połączenia oliwy z serkiem. Na koniec ewentualnie do smaku przypraw labneh solą.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cn5bn
d4cn5bn
d4cn5bn
d4cn5bn
Więcej tematów
d4cn5bn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj