Serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą
Labneh, czyli kremowy serek z jogurtu, to dobry dodatek do chleba, bułeczek czy chlebka pita. Wypróbujcie przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 800 g jogurtu greckiego
- niepełne 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 większe ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- Do przygotowania tego doskonałego serka musisz przygotować: duży kawałek gazy opatrunkowej, płótno, bawełniana ściereczka lub pieluszkę z tetry. Do tego duże sito lub durszlak i odpowiedniej wielkości miski. Jedną do wymieszania jogurtu, a drugą do ustawienia na niej sita z jogurtem.
- Durszlak lub duże sito wyłóż gazą (pieluszką lub płótnem) w taki sposób, aby po wylaniu jogurtu można było zawiązać rogi. Ustaw na misce, aby woda mogła swobodnie ściekać i nie stykała się z odciekającym jogurtem.
- Jogurt przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj dokładnie. Następnie przełóż go na gazę, a końce gazy zbierz i zawiąż lub ściągnij gumką recepturką. Uważaj, aby jogurt nie przelał się poza gazę.
- Miskę z durszlakiem i jogurtem wstaw do lodówki – co kilka godzin zaglądaj, czy nie trzeba odlać wody i ścisnąć bardziej gazę.
- Czas odciekania jogurtu jest różny i zależy od gęstości samego jogurtu oraz tego, o jakiej konsystencji chcesz otrzymać labneh. Po około 12 godzinach i przy gęstym jogurcie (grecki jest idealny) możesz sprawdzić czy serek jest odpowiednio gęsty.
- Kiedy serek osiągnie odpowiednią dla Ciebie gęstość, wyjmij go z gazy i przełóż do czystej miseczki.
- Obierz i posiekaj czosnek. Ostrą papryczkę umyj, przekrój wzdłuż, usuń nasionka i posiekaj drobno – jeśli lubisz naprawdę ostre smaki możesz pozostawić pesteczki.
- Następnie do miski z serkiem labneh dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj aż do połączenia oliwy z serkiem. Na koniec ewentualnie do smaku przypraw labneh solą.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze