Ostra papryczka. Czyli wszystko, co warto wiedzieć o chili

Bez papryczek chili trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Zawdzięczają one swoją popularność nie tylko specyficznemu smakowi i aromatowi, ale również właściwościom prozdrowotnym.

chiliChili pomaga w trawieniu i w walce z bakteriami
Źródło zdjęć: © 123RF

Papryczka chili - właściwości

W chili znajdziemy mnóstwo witaminy C, a także witaminy B6 i A. Najważniejszym składnikiem jest jednak kapsaicyna, której papryczki zawdzięczają swój ostry smak. Kapsaicyna ma właściwości antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W chili jest znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo. Słowem: to skarbnica zdrowia.

Ogólnoświatowa kariera pochodzącego z Ameryki Południowej chili rozpoczęła się w czasie wypraw Krzysztofa Kolumba. Przywiózł on nieznaną wcześniej roślinę do Europy, a papryczka bardzo szybko zaczęła zastępować bardzo drogi, bo przywożony z Indii pieprz.

W Ameryce chili wykorzystywano nie tylko w kuchni, choć czekolada z dodatkiem papryki była ulubionym napojem Inków z dzisiejszego Peru. Sokiem z chili nacierano groty strzał, by trafiony nią człowiek cierpiał mocniej, wcierano go w oczy torturowanych ludzi, ale także używano soku do poprawiania smaku lekko psującej się żywności.

Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Najostrzejsza papryczka na świecie

Po przywiezieniu chili do Europy, zaczęto ją uprawiać. Popularność zdobywała jednak bardzo powoli, bo ostry smak zniechęcał wiele osób. Anglicy używali jej do tworzenia marynat do mięsa, a Francuzi i Niemcy stosowali chili do konserwacji piwa. Dzięki temu dodatkowi napój psuł się dużo wolniej.

Z Europy chili trafiło również na inne kontynenty, a to dzięki podróżom Hiszpanów i Portugalczyków. Azjaci oszaleli na punkcie tego warzywa. Powstawały nowe odmiany i nowe receptury kulinarne wykorzystujące smak chili. Ciekawostką jest fakt, że na Węgry i Bałkany papryka nie trafiła z Europy, ale właśnie z… Azji. Na Węgrzech szybko stała się narodowym warzywem – trudno sobie wyobrazić kuchnię węgierską bez papryki.

Na początku XX wieku powstała skala Scoville’a, która określa poziom ostrości chili. Amerykański naukowiec Wilbur Scoville mielił różne rodzaje chili i mieszał je z roztworem cukru. Potem przystępowano do testowania. Specjalnie wybrani testerzy określali, po jakim czasie zaczynają odczuwać pieczenie. Dziś, według tej skali najmniej ostrą chili jest papryka pimento, a najbardziej ostrą "Pepper X", specjalna odmiana wyhodowana w 2018 roku. Hodowcy pracują jednak nad jeszcze ostrzejszymi odmianami, których ich moc niedługo przypominać będzie moc gazu pieprzowego.

Chili
© 123RF

Co wypić po zjedzeniu chili?

Większość z nas zna to uczucie, kiedy po zjedzeniu ostrej chili, czy zawierającej papryczkę potrawy, na czole pojawia się pot, a oczy zaczynają łzawić. To "zasługa" kapsaicyny.

Sposobów na złagodzenie tych objawów jest kilka. Najbardziej skutecznym jest picie mleka. W mleku bowiem znajduje się białko, które zastępuje kapsaicynę w receptorach na języku. Działanie kapsaicyny są w stanie zneutralizować również inne mleczne napoje: jogurt, śmietana czy maślanka, ale także lody na bazie śmietany. Można również zjeść kilka kromek chleba lub kilka łyżek cukru. Zdecydowanie natomiast nie pomaga picie wody, która rozrzedza i rozprowadza kapsaicynę w organizmie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska