Ostra papryczka. Czyli wszystko, co warto wiedzieć o chili

Bez papryczek chili trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Zawdzięczają one swoją popularność nie tylko specyficznemu smakowi i aromatowi, ale również właściwościom prozdrowotnym.

chiliChili pomaga w trawieniu i w walce z bakteriami
Źródło zdjęć: © 123RF

Papryczka chili - właściwości

W chili znajdziemy mnóstwo witaminy C, a także witaminy B6 i A. Najważniejszym składnikiem jest jednak kapsaicyna, której papryczki zawdzięczają swój ostry smak. Kapsaicyna ma właściwości antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W chili jest znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo. Słowem: to skarbnica zdrowia.

Ogólnoświatowa kariera pochodzącego z Ameryki Południowej chili rozpoczęła się w czasie wypraw Krzysztofa Kolumba. Przywiózł on nieznaną wcześniej roślinę do Europy, a papryczka bardzo szybko zaczęła zastępować bardzo drogi, bo przywożony z Indii pieprz.

W Ameryce chili wykorzystywano nie tylko w kuchni, choć czekolada z dodatkiem papryki była ulubionym napojem Inków z dzisiejszego Peru. Sokiem z chili nacierano groty strzał, by trafiony nią człowiek cierpiał mocniej, wcierano go w oczy torturowanych ludzi, ale także używano soku do poprawiania smaku lekko psującej się żywności.

Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Najostrzejsza papryczka na świecie

Po przywiezieniu chili do Europy, zaczęto ją uprawiać. Popularność zdobywała jednak bardzo powoli, bo ostry smak zniechęcał wiele osób. Anglicy używali jej do tworzenia marynat do mięsa, a Francuzi i Niemcy stosowali chili do konserwacji piwa. Dzięki temu dodatkowi napój psuł się dużo wolniej.

Z Europy chili trafiło również na inne kontynenty, a to dzięki podróżom Hiszpanów i Portugalczyków. Azjaci oszaleli na punkcie tego warzywa. Powstawały nowe odmiany i nowe receptury kulinarne wykorzystujące smak chili. Ciekawostką jest fakt, że na Węgry i Bałkany papryka nie trafiła z Europy, ale właśnie z… Azji. Na Węgrzech szybko stała się narodowym warzywem – trudno sobie wyobrazić kuchnię węgierską bez papryki.

Na początku XX wieku powstała skala Scoville’a, która określa poziom ostrości chili. Amerykański naukowiec Wilbur Scoville mielił różne rodzaje chili i mieszał je z roztworem cukru. Potem przystępowano do testowania. Specjalnie wybrani testerzy określali, po jakim czasie zaczynają odczuwać pieczenie. Dziś, według tej skali najmniej ostrą chili jest papryka pimento, a najbardziej ostrą "Pepper X", specjalna odmiana wyhodowana w 2018 roku. Hodowcy pracują jednak nad jeszcze ostrzejszymi odmianami, których ich moc niedługo przypominać będzie moc gazu pieprzowego.

Chili
© 123RF

Co wypić po zjedzeniu chili?

Większość z nas zna to uczucie, kiedy po zjedzeniu ostrej chili, czy zawierającej papryczkę potrawy, na czole pojawia się pot, a oczy zaczynają łzawić. To "zasługa" kapsaicyny.

Sposobów na złagodzenie tych objawów jest kilka. Najbardziej skutecznym jest picie mleka. W mleku bowiem znajduje się białko, które zastępuje kapsaicynę w receptorach na języku. Działanie kapsaicyny są w stanie zneutralizować również inne mleczne napoje: jogurt, śmietana czy maślanka, ale także lody na bazie śmietany. Można również zjeść kilka kromek chleba lub kilka łyżek cukru. Zdecydowanie natomiast nie pomaga picie wody, która rozrzedza i rozprowadza kapsaicynę w organizmie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy