Migdały – wartości odżywcze, właściwości odchudzające, zastosowanie w kuchni

Bakaliami, a zwłaszcza migdałami, powinniśmy się często zajadać. Udowodniono, że zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób serca i wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego. Co więcej, migdały są bogate w "witaminę młodości" i poprawiają kondycję skóry. Lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa, a w dodatku są bardzo smaczne i można je wykorzystywać w kuchni na rozmaite sposoby.

Garść migdałów zjedzona w ciągu dnia na długo zaspokoi głód i dostarczy wielu cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Migdały są owocami pestkowymi pochodzącymi z Azji. Współcześnie uprawia się je głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Ameryce Północnej. To bardzo cenne źródło magnezu, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego, a także witaminy E, którą nie bez powodu nazywa się "witaminą młodości".

Migdały – wartości odżywcze

Wystarczy dorzucić garść migdałów do swojej codziennej diety, żeby znacznie obniżyć ciśnienie i poprawić krążenie. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby, u których występuje ryzyko chorób serca. Skuteczność migdałów w walce z tymi schorzeniami została potwierdzona naukowo.

Migdały są także źródłem witaminy E, czyli "witaminy młodości". Dzięki niej skóra dłużej zachowuje promienny wygląd. Podobne właściwości ma olejek ze słodkich migdałów, który dostarcza skórze tych samych składników, co surowe orzechy, a przy okazji nawilża ją, dzięki czemu jest mniej podatna na rozstępy. To bardzo dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży, które chciałaby zachować jędrność skóry. Co więcej, migdały są źródłem kwasu foliowego, który powinny one przyswajać, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój dziecka.

Olejek z wyciągiem z migdałów mogą stosować również osoby z wrażliwą i suchą skórą, skłonną do zaczerwienień i podrażnień. Olejek z migdałów łagodzi te dolegliwości, uelastycznia naskórek i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dlatego ekstrakt z migdałów bardzo często znajdziemy w składzie kremów dla kobiet dojrzałych.

Po migdały powinny także sięgać osoby podejmujące intensywny wysiłek psychiczny i fizyczny. Dostarczają bowiem dużo energii, a przy tym są źródłem magnezu, który pomaga radzić sobie ze stresem i niweluje oznaki zmęczenia.

Migdały – właściwości odchudzające

Osoby będące na diecie odchudzającej powinny wprowadzić migdały do codziennego jadłospisu. Orzechy poprawiają bowiem metabolizm i zmniejszają wchłaniane się tłuszczów. Warto wiedzieć także, że długotrwałe żucie migdałów powoduje zahamowanie uczucia głodu, dzięki czemu możemy wytrwać do obiadu bez podjadania przypadkowych produktów z lodówki.

Migdały – zastosowanie w kuchni

Śmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatków. Bez obaw możemy zajadać się nimi także w ciągu dnia i traktować je jako przekąskę – na pewno zaspokoją głód na długo. Jednak migdały, jak inne orzechy, znajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie. Wystarczy surowe migdały pokroić drobniutko, żeby uzyskać posypkę do ciast, ale możemy je również dodawać do masy razem z innymi bakaliami. Świetnie sprawdzą się w tej roli także płatki migdałowe. Oczywiście migdały są również bazą do produkcji marcepanu.

W Hiszpanii z migdałów gotuje się gęstą i pożywną zupę. W Wenecji z kolei można skosztować horchaty, czyli napoju na bazie migdałów ziemnych i cynamonu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał