Migdały – wartości odżywcze, właściwości odchudzające, zastosowanie w kuchni

Bakaliami, a zwłaszcza migdałami, powinniśmy się często zajadać. Udowodniono, że zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób serca i wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego. Co więcej, migdały są bogate w "witaminę młodości" i poprawiają kondycję skóry. Lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa, a w dodatku są bardzo smaczne i można je wykorzystywać w kuchni na rozmaite sposoby.

Garść migdałów zjedzona w ciągu dnia na długo zaspokoi głód i dostarczy wielu cennych składników odżywczych
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Migdały są owocami pestkowymi pochodzącymi z Azji. Współcześnie uprawia się je głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Ameryce Północnej. To bardzo cenne źródło magnezu, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego, a także witaminy E, którą nie bez powodu nazywa się "witaminą młodości".

Migdały – wartości odżywcze

Wystarczy dorzucić garść migdałów do swojej codziennej diety, żeby znacznie obniżyć ciśnienie i poprawić krążenie. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby, u których występuje ryzyko chorób serca. Skuteczność migdałów w walce z tymi schorzeniami została potwierdzona naukowo.

Migdały są także źródłem witaminy E, czyli "witaminy młodości". Dzięki niej skóra dłużej zachowuje promienny wygląd. Podobne właściwości ma olejek ze słodkich migdałów, który dostarcza skórze tych samych składników, co surowe orzechy, a przy okazji nawilża ją, dzięki czemu jest mniej podatna na rozstępy. To bardzo dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży, które chciałaby zachować jędrność skóry. Co więcej, migdały są źródłem kwasu foliowego, który powinny one przyswajać, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój dziecka.

Olejek z wyciągiem z migdałów mogą stosować również osoby z wrażliwą i suchą skórą, skłonną do zaczerwienień i podrażnień. Olejek z migdałów łagodzi te dolegliwości, uelastycznia naskórek i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dlatego ekstrakt z migdałów bardzo często znajdziemy w składzie kremów dla kobiet dojrzałych.

Po migdały powinny także sięgać osoby podejmujące intensywny wysiłek psychiczny i fizyczny. Dostarczają bowiem dużo energii, a przy tym są źródłem magnezu, który pomaga radzić sobie ze stresem i niweluje oznaki zmęczenia.

Migdały – właściwości odchudzające

Osoby będące na diecie odchudzającej powinny wprowadzić migdały do codziennego jadłospisu. Orzechy poprawiają bowiem metabolizm i zmniejszają wchłaniane się tłuszczów. Warto wiedzieć także, że długotrwałe żucie migdałów powoduje zahamowanie uczucia głodu, dzięki czemu możemy wytrwać do obiadu bez podjadania przypadkowych produktów z lodówki.

Migdały – zastosowanie w kuchni

Śmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatków. Bez obaw możemy zajadać się nimi także w ciągu dnia i traktować je jako przekąskę – na pewno zaspokoją głód na długo. Jednak migdały, jak inne orzechy, znajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie. Wystarczy surowe migdały pokroić drobniutko, żeby uzyskać posypkę do ciast, ale możemy je również dodawać do masy razem z innymi bakaliami. Świetnie sprawdzą się w tej roli także płatki migdałowe. Oczywiście migdały są również bazą do produkcji marcepanu.

W Hiszpanii z migdałów gotuje się gęstą i pożywną zupę. W Wenecji z kolei można skosztować horchaty, czyli napoju na bazie migdałów ziemnych i cynamonu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru