Migdały – wartości odżywcze, właściwości odchudzające, zastosowanie w kuchni
Bakaliami, a zwłaszcza migdałami, powinniśmy się często zajadać. Udowodniono, że zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób serca i wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego. Co więcej, migdały są bogate w "witaminę młodości" i poprawiają kondycję skóry. Lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa, a w dodatku są bardzo smaczne i można je wykorzystywać w kuchni na rozmaite sposoby.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Migdały są owocami pestkowymi pochodzącymi z Azji. Współcześnie uprawia się je głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Ameryce Północnej. To bardzo cenne źródło magnezu, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego, a także witaminy E, którą nie bez powodu nazywa się "witaminą młodości".
Migdały – wartości odżywcze
Migdały są także źródłem witaminy E, czyli "witaminy młodości". Dzięki niej skóra dłużej zachowuje promienny wygląd. Podobne właściwości ma olejek ze słodkich migdałów, który dostarcza skórze tych samych składników, co surowe orzechy, a przy okazji nawilża ją, dzięki czemu jest mniej podatna na rozstępy. To bardzo dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży, które chciałaby zachować jędrność skóry. Co więcej, migdały są źródłem kwasu foliowego, który powinny one przyswajać, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój dziecka.
Olejek z wyciągiem z migdałów mogą stosować również osoby z wrażliwą i suchą skórą, skłonną do zaczerwienień i podrażnień. Olejek z migdałów łagodzi te dolegliwości, uelastycznia naskórek i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dlatego ekstrakt z migdałów bardzo często znajdziemy w składzie kremów dla kobiet dojrzałych.
Migdały – właściwości odchudzające
Osoby będące na diecie odchudzającej powinny wprowadzić migdały do codziennego jadłospisu. Orzechy poprawiają bowiem metabolizm i zmniejszają wchłaniane się tłuszczów. Warto wiedzieć także, że długotrwałe żucie migdałów powoduje zahamowanie uczucia głodu, dzięki czemu możemy wytrwać do obiadu bez podjadania przypadkowych produktów z lodówki.
Migdały – zastosowanie w kuchni
Śmiało możemy dosypywać garść migdałów do porannej owsianki albo płatków. Bez obaw możemy zajadać się nimi także w ciągu dnia i traktować je jako przekąskę – na pewno zaspokoją głód na długo. Jednak migdały, jak inne orzechy, znajdują zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie. Wystarczy surowe migdały pokroić drobniutko, żeby uzyskać posypkę do ciast, ale możemy je również dodawać do masy razem z innymi bakaliami. Świetnie sprawdzą się w tej roli także płatki migdałowe. Oczywiście migdały są również bazą do produkcji marcepanu.
W Hiszpanii z migdałów gotuje się gęstą i pożywną zupę. W Wenecji z kolei można skosztować horchaty, czyli napoju na bazie migdałów ziemnych i cynamonu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.