Pyszne rogaliki z dżemem. Podaj na podwieczorek
"Proste w przygotowaniu, pyszne rogaliki. Wyglądają wspaniale, ładnie pachną i nie są zbyt słodkie. Nadają się jako dodatek do śniadania, są idealne do południowej herbaty lub kawy. Piekłam je z różnym nadzieniem, ale najbardziej smakowały mi z dżemem truskawkowym. Jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę dżemu lub konfitury, nie należy się przejmować, rogaliki i tak dobrze będą wyglądać oraz smakować" - czytamy na blogu "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku od pieczenia
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
- około 250 g dżemu truskawkowego (lub konfitury malinowej, porzeczkowej)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- cukier puder do posypania
Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki cukru i pokruszyć drożdże, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę nakryć i odstawić zaczyn na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką (jeśli masło będzie zbyt miękkie, można je pokroić lub posiekać nożem). Dodać jajka, zaczyn i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (będzie klejące i wilgotne). Następnie ciasto wyrobić, ja wyrabiałam mikserem przez około 4 minuty. Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 4 godziny, ja wstawiłam na całą noc.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką podzielić na 3 równe części. Dwie części można wstawić z powrotem do lodówki, a jeden kawałek, podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Okrąg podzielić na cztery części i następnie jeszcze każdą podzielić na pół, uzyskamy osiem trójkątów. Na każdy trójkąt w najszerszym miejscu wyłożyć łyżeczkę dżemu i ciasto zawinąć do środka lekko dociskając boki oraz formując rogalika.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać żółtko z jedną łyżką wody i tak przygotowanym żółtkiem posmarować wierzch rogalików. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i po tym czasie przenosić rogaliki z blaszki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy |
Podziel się opinią
Komentarze