Dżem porzeczkowy

Prosty sposób na domowe przetwory z porzeczek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Sezonowe owoce kusza smakiem i zapachem. Ale czas na nie prędzej czy później dobiegnie końca, dlatego warto pomyśleć o zamknięciu dobroci natury w słoiczkach. Domowe przetwory to sposób na pyszne zagospodarowanie produktów prosto z krzaczków. Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", poleca przepis na dżem porzeczkowy. Wystarczą cukier i owoce. Przed schowaniem smakołyku do spiżarni, dżem należy zapasteryzować, inaczej istnieje ryzyko, że produkt się zepsuje, a nasza praca pójdzie na marne.

Składniki:
1 kg porzeczek
300 g cukru

Sposób przyrządzenia:

Porzeczki obieramy i myjemy. Zasypujemy je cukrem, rozgniatamy tłuczkiem i odstawiamy na 2 godziny. Następnie smażymy - najlepiej na dużej patelni - bez przykrycia około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Dżem porzeczkowy przekładamy do wyparzonych, umytych i gorących słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Aby zapasteryzować dżem, słoiki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy około 15 minut. Z tej ilości składników otrzymacie około 700-800 ml dżemu.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja