Dżem porzeczkowy

Prosty sposób na domowe przetwory z porzeczek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Sezonowe owoce kusza smakiem i zapachem. Ale czas na nie prędzej czy później dobiegnie końca, dlatego warto pomyśleć o zamknięciu dobroci natury w słoiczkach. Domowe przetwory to sposób na pyszne zagospodarowanie produktów prosto z krzaczków. Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", poleca przepis na dżem porzeczkowy. Wystarczą cukier i owoce. Przed schowaniem smakołyku do spiżarni, dżem należy zapasteryzować, inaczej istnieje ryzyko, że produkt się zepsuje, a nasza praca pójdzie na marne.

Składniki:
1 kg porzeczek
300 g cukru

Sposób przyrządzenia:

Porzeczki obieramy i myjemy. Zasypujemy je cukrem, rozgniatamy tłuczkiem i odstawiamy na 2 godziny. Następnie smażymy - najlepiej na dużej patelni - bez przykrycia około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Dżem porzeczkowy przekładamy do wyparzonych, umytych i gorących słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Aby zapasteryzować dżem, słoiki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy około 15 minut. Z tej ilości składników otrzymacie około 700-800 ml dżemu.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
Kiedy wypić pierwszą kawę? Wielu popełnia błąd, a dietetyczka wskazuje konkretny czas
Kiedy wypić pierwszą kawę? Wielu popełnia błąd, a dietetyczka wskazuje konkretny czas
Pomaga uzupełnić niedobory i wspiera jelita. Przed laty był afrodyzjakiem
Pomaga uzupełnić niedobory i wspiera jelita. Przed laty był afrodyzjakiem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥