Dżem porzeczkowy
Prosty sposób na domowe przetwory z porzeczek.
Sezonowe owoce kusza smakiem i zapachem. Ale czas na nie prędzej czy później dobiegnie końca, dlatego warto pomyśleć o zamknięciu dobroci natury w słoiczkach. Domowe przetwory to sposób na pyszne zagospodarowanie produktów prosto z krzaczków. Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", poleca przepis na dżem porzeczkowy. Wystarczą cukier i owoce. Przed schowaniem smakołyku do spiżarni, dżem należy zapasteryzować, inaczej istnieje ryzyko, że produkt się zepsuje, a nasza praca pójdzie na marne.
Składniki:
1 kg porzeczek
300 g cukru
Sposób przyrządzenia:
Porzeczki obieramy i myjemy. Zasypujemy je cukrem, rozgniatamy tłuczkiem i odstawiamy na 2 godziny. Następnie smażymy - najlepiej na dużej patelni - bez przykrycia około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Dżem porzeczkowy przekładamy do wyparzonych, umytych i gorących słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Aby zapasteryzować dżem, słoiki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy około 15 minut. Z tej ilości składników otrzymacie około 700-800 ml dżemu.
Zobacz także: banalne ciasto z kremem z białej czekolady i owocami