Trwa ładowanie...

Dżem porzeczkowy

Prosty sposób na domowe przetwory z porzeczek.

Share
Dżem porzeczkowy
Źródło: www.dziekujebylopyszne.pl
dfdol7p

Sezonowe owoce kusza smakiem i zapachem. Ale czas na nie prędzej czy później dobiegnie końca, dlatego warto pomyśleć o zamknięciu dobroci natury w słoiczkach. Domowe przetwory to sposób na pyszne zagospodarowanie produktów prosto z krzaczków. Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", poleca przepis na dżem porzeczkowy. Wystarczą cukier i owoce. Przed schowaniem smakołyku do spiżarni, dżem należy zapasteryzować, inaczej istnieje ryzyko, że produkt się zepsuje, a nasza praca pójdzie na marne.

Składniki:
1 kg porzeczek
300 g cukru

Sposób przyrządzenia:

Porzeczki obieramy i myjemy. Zasypujemy je cukrem, rozgniatamy tłuczkiem i odstawiamy na 2 godziny. Następnie smażymy - najlepiej na dużej patelni - bez przykrycia około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. Dżem porzeczkowy przekładamy do wyparzonych, umytych i gorących słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Aby zapasteryzować dżem, słoiki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy około 15 minut. Z tej ilości składników otrzymacie około 700-800 ml dżemu.

dfdol7p
Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
dfdol7p

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfdol7p
dfdol7p
Więcej tematów