Wigilijne pulpety rybne w galarecie
Zamiast karpia w galarecie warto zaserwować swoim gościom mięciutkie rybne pulpeciki. Taka przekąska z pewnością posmakuje nawet najmłodszym. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- mintaj lub dorsz 6 płatów
- cebula 1 szt
- jajko 1 szt
- sól
- pieprz ziołowy lub prawdziwy
- bułka tarta 2 łyżki
- kasza manny 2 czubate łyżki
- galareta
- woda 5 szklanek
- żelatyna 8 czubatych łyżeczek
- woda przegotowana zimna 3/4 szklanki
- cukier do smaku
- sok z cytryny
- kostka warzywna
- groszek konserwowy
- jajko na twardo ugotowane 2 szt
- marchewka ugotowana 1 szt
- rodzynki
- listek laurowy
- ziele angielskie
Rybę odmrozić, wysuszyć papierowym ręcznikiem, zmielić razem z cebulą, dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, kaszkę manny, wyrobić farsz.
Formować pulpety, wrzucać na gotowaną wodę, lekko posoloną, dodać listek laurowy ziele i gotować na malutkim ogniu około 10 min. Po tym czasie, wyjąć pulpeciki na talerz i wystudzić. (Wodę wylać, niektórzy na ugotowanym wywarze robią galaretę, u nas nie robimy,bo galareta później jest biała i mętna). Wystudzone pulpety ułożyć w szklane naczynie, posypać groszkiem, dekorować jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu.
Żelatynę zalać przegotowaną zimna wodą, wymieszać,odstawić do spęcznienia. Do gotującej wody dodać, kostkę warzywną, listek ,żelatynę zagotować, przecedzić przez gęste siteczko, dodać cukier, sok z cytryny, doprawić wg własnego smaku, odstawić do stężenia. Gęstniejącą galaretą, zalać rybę i odstawić do stężenia.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze