Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli. Śniadanie na bogato
Jajka przepiórcze sadzone na warzywach z dodatkiem aromatycznych przypraw to doskonała propozycja na weekendowe śniadanie. Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwonapapryka
- 1 żółta cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach + do posypania
- 1/2 puszki pomidorów pelati
- 200 g białej fasoli (ugotowanej)
- 8 przepiórczych jaj
- 2 łyżki liści kolendry
- 2 łyżki pokruszonej greckiej fety
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo paprykę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kminu i kolendry i podgrzewamy je mniej więcej 2 minuty. Przekładamy je do moździerza i ucieramy tłuczkiem na proszek. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy paprykę. Kiedy się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż się nieco przyrumienią – 5 minut. Wsypujemy wtedy zmielone w moździerzu przyprawy, papryki i sól – mieszając podsmażamy wszystko razem. Następnie dodajemy pomidory i fasolę – gotujemy wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Teraz ostrożnie wbijamy jajka przepiórcze i przykrywamy patelnię pokrywą. Trzymamy tak 5 minut. Odkrywamy patelnię, posypujemy potrawę pokruszoną fetą, kolendrą i solą morską. Danie podajemy prosto z patelni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze