Trwa ładowanie...
d2grp8s
d2grp8s

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli. Śniadanie na bogato

Przepis

Jajka przepiórcze sadzone na warzywach z dodatkiem aromatycznych przypraw to doskonała propozycja na weekendowe śniadanie. Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami".

3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwonapapryka
  • 1 żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach + do posypania
  • 1/2 puszki pomidorów pelati
  • 200 g białej fasoli (ugotowanej)
  • 8 przepiórczych jaj
  • 2 łyżki liści kolendry
  • 2 łyżki pokruszonej greckiej fety
Przepis

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo paprykę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kminu i kolendry i podgrzewamy je mniej więcej 2 minuty. Przekładamy je do moździerza i ucieramy tłuczkiem na proszek. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy paprykę. Kiedy się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż się nieco przyrumienią – 5 minut. Wsypujemy wtedy zmielone w moździerzu przyprawy, papryki i sól – mieszając podsmażamy wszystko razem. Następnie dodajemy pomidory i fasolę – gotujemy wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Teraz ostrożnie wbijamy jajka przepiórcze i przykrywamy patelnię pokrywą. Trzymamy tak 5 minut. Odkrywamy patelnię, posypujemy potrawę pokruszoną fetą, kolendrą i solą morską. Danie podajemy prosto z patelni.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli. Śniadanie na bogato
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
25
Share
d2grp8s
d2grp8s
d2grp8s
d2grp8s
d2grp8s