Zrób to sam
Sezon na śliwki wciąż trwa. Warto więc przygotować się na zimę i oprócz powideł przyrządzić coś, co będzie nam służyć przez niemal cały rok. Suszone śliwki powszechnie znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Nie musimy ich jednak kupować. Z łatwością możemy przygotować je w domu.
Jakie śliwki nadają się do suszenia?
Śliwki, które wybierzemy do suszenia, powinny być dojrzałe. Czy gatunek ma znaczenie? Zdaniem niektórych tak. Wiele osób uważa, że najlepiej nadaje się do tego śliwka węgierka. Wśród odpowiednich wymienia się też opal, renklodę i stanley. Jednak tak naprawdę możemy suszyć każdy rodzaj śliwek. Najważniejsze jest bowiem jej odpowiednie przygotowanie. Więcej o powodach, dla których warto jeść suszone śliwki, możecie przeczytać tutaj.
Jak przygotować śliwki do suszenia?
Przede wszystkim musimy je dokładnie umyć i osuszyć. Śliwki możemy suszyć w całości lub w połówkach, usuwając wcześniej pestki. Warto najpierw zblanszować owoce wkładając na kilka sekund do wrzącej wody. Ten prosty zabieg spowoduje, że skórka będzie bardziej miękka.
Gdzie suszyć śliwki?
Istnieje kilka metod suszenia śliwek. Jedną z najprostszych jest jest suszenie na słońcu – podobnie jak grzyby. Z kolei w domu możemy użyć specjalnej suszarki do owoców. Jeżeli jej nie mamy, to nic straconego. Z powodzeniem możemy to zrobić w piekarniku. Najpierw należy go rozgrzać do temperatury 60 stopni. Przygotowane owoce rozkładamy na kratce. Po kilku godzinach zmieniamy temperaturę i tylko na koniec ją zwiększamy. W ten sposób suszymy owoce przez 24 godziny. Warto też pamiętać o uchyleniu drzwiczek piekarnika – to przyspieszy proces usuwania wilgoci.
Jak przechowywać suszone śliwki?
Śliwki, podobnie jak inne suszone owoce, najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Jeżeli dostanie się do nich wilgoć, szybko pokryje je pleśń. Najlepiej sprawdzi się więc szczelnie zamknięty słoik lub pudełko. Jeżeli śliwki będą trzymane w odpowiednich warunkach, będą dobre nawet przez rok.
Do czego wykorzystać suszone śliwki?
Warto mieć w swojej kuchni zapas suszonych śliwek, ponieważ możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Będą także dobry dodatkiem do potraw np. bigosu i gulaszu. Ich wyrazisty smak może też wzmocnić smak kompotów, nalewek i sosów. Miłośnicy mięsnych potraw z pewnością wykorzystają je również do przygotowania nadzienia do schabu. Przepis na to danie znajdziecie tutaj.