Suszenie śliwek. Kilka porad dla początkujących

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Sezon na śliwki wciąż trwa. Warto więc przygotować się na zimę i oprócz powideł przyrządzić coś, co będzie nam służyć przez niemal cały rok. Suszone śliwki powszechnie znane są ze swoich właściwości zdrowotnych. Nie musimy ich jednak kupować. Z łatwością możemy przygotować je w domu.

/ 6Jakie śliwki nadają się do suszenia?

Obraz
© 123RF

Śliwki, które wybierzemy do suszenia, powinny być dojrzałe. Czy gatunek ma znaczenie? Zdaniem niektórych tak. Wiele osób uważa, że najlepiej nadaje się do tego śliwka węgierka. Wśród odpowiednich wymienia się też opal, renklodę i stanley. Jednak tak naprawdę możemy suszyć każdy rodzaj śliwek. Najważniejsze jest bowiem jej odpowiednie przygotowanie. Więcej o powodach, dla których warto jeść suszone śliwki, możecie przeczytać tutaj.

/ 6Jak przygotować śliwki do suszenia?

Obraz
© 123RF

Przede wszystkim musimy je dokładnie umyć i osuszyć. Śliwki możemy suszyć w całości lub w połówkach, usuwając wcześniej pestki. Warto najpierw zblanszować owoce wkładając na kilka sekund do wrzącej wody. Ten prosty zabieg spowoduje, że skórka będzie bardziej miękka.

/ 6Gdzie suszyć śliwki?

Obraz
© 123RF

Istnieje kilka metod suszenia śliwek. Jedną z najprostszych jest jest suszenie na słońcu – podobnie jak grzyby. Z kolei w domu możemy użyć specjalnej suszarki do owoców. Jeżeli jej nie mamy, to nic straconego. Z powodzeniem możemy to zrobić w piekarniku. Najpierw należy go rozgrzać do temperatury 60 stopni. Przygotowane owoce rozkładamy na kratce. Po kilku godzinach zmieniamy temperaturę i tylko na koniec ją zwiększamy. W ten sposób suszymy owoce przez 24 godziny. Warto też pamiętać o uchyleniu drzwiczek piekarnika – to przyspieszy proces usuwania wilgoci.

/ 6Jak przechowywać suszone śliwki?

Obraz
© 123RF

Śliwki, podobnie jak inne suszone owoce, najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Jeżeli dostanie się do nich wilgoć, szybko pokryje je pleśń. Najlepiej sprawdzi się więc szczelnie zamknięty słoik lub pudełko. Jeżeli śliwki będą trzymane w odpowiednich warunkach, będą dobre nawet przez rok.

/ 6Do czego wykorzystać suszone śliwki?

Obraz
© 123RF

Warto mieć w swojej kuchni zapas suszonych śliwek, ponieważ możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Będą także dobry dodatkiem do potraw np. bigosu i gulaszu. Ich wyrazisty smak może też wzmocnić smak kompotów, nalewek i sosów. Miłośnicy mięsnych potraw z pewnością wykorzystają je również do przygotowania nadzienia do schabu. Przepis na to danie znajdziecie tutaj.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja