Czym zastąpić masło? Alternatywne sposoby na kanapki

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Zdrowe zamienniki masła. Kilka domowych porad na urozmaicenie kanapek

Obraz
© Shutterstock.com

Jest naprawdę wiele alternatyw. Jeśli jesteśmy na diecie eliminującej laktozę lub białko nie musimy być skazani na suche kanapki. Kilka prostych pomysłów na zdrowe zamienniki masła.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Masła orzechowe: migdałowe, z orzechów ziemnych, włoskich oraz laskowych.

Obraz
© 123RF

Na kanapki serwowane w słodkiej odsłonie masła orzechowe pasują idealnie. W towarzystwie banana lub truskawek będzie świetną alternatywą dla nudnych kanapek.

/ 6Pasty z pestek dyni lub nasion słonecznika

Obraz
© 123RF

Zblendowanymi na gładką masę pestkami dyni lub słonecznika można spokojnie zastąpić masło. Pestki dyni w postaci smarowidła mają dosyć intensywny smak, ale za to słonecznik jest bardziej neutralny.

/ 6Pasto z awokado

Obraz
© 123RF

Pasta z awokado nie tylko dobrze smakuje, ale jest bogata w wiele cennych witamin.

/ 6Hummus i inne pasty z warzyw strączkowych

Obraz
© 123RF

Hummus jest najłatwiejszy w użytkowaniu. Pasuje naprawdę do wielu kombinacji na kanapce. Dodatkowo jest bezglutenowy i bez mleczny.

/ 6Oliwa z oliwek

Obraz
© Shutterstock.com

Oliwa z oliwek ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Dobrze sprawdzi się też jako zamiennik masła na kanapce. Należy pamiętać jednak o zachowaniu umiaru, ponieważ jest wysokokaloryczna.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany