Pogoda pokrzyżowała plany na grilla? Wypróbuj przepis na żeberka barbecue z piekarnika
Przepyszne żeberka możecie przygotować nie tylko na grillu, ale także w piekarniku. To doskonała opcja na obiad lub kolację z przyjaciółmi. Są proste w przygotowaniu, pamiętajcie jednak, by dzień wcześniej natrzeć mięso solą i pieprzem oraz obłożyć plasterkami czosnku. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
Sos:
- 5 łyżek płynnego miodu
- 6 łyżek octu pomarańczowego (może być winny)
- 6 łyżek dobrego przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 1/2 główki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Składniki sosu wymieszać w miseczce na jednolitą masę.
- Żeberka pokroić na mniejsze porcje. Rozgrzać olej na patelni i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć żeberka na złoty kolor, nie za mocno.
- Przełożyć do naczynia, do zapiekania. Na tłuszczu, po smażeniu zrumienić cebulę i czosnek. Następnie wlać sos i dokładnie wymieszać. Gotować około 5 minut na małym ogniu. Następnie sosem dokładnie posmarować żeberka.Naczynie przykryć i zapiekać około 70 minut w 180 stopni.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. Żeberka są pyszne.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze