Trwa ładowanie...
drv10uo

Podkarpackie proziaki. Przepyszne bułeczki z patelni

Przepis

Proziaki nazywa się również chlebkami sodowymi. Są to proste w przygotowaniu placuszki, które tradycyjnie przygotowywało się na płytach pieców kaflowych. Współcześnie można zrobić je w piekarniku lub na patelni. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

3.3
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Podkarpackie proziaki. Przepyszne bułeczki z patelni
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  Radość kipiąca uśmiechem
Źródło: Radość kipiąca uśmiechem
Przepis
  • Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż ciasto na pierogi.
  • Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. Stolnicę podsypując delikatnie mąką.
  • Patelnię rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony, aż do zrumienienia.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podkarpackie proziaki. Przepyszne bułeczki z patelni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
drv10uo

Podziel się opinią

4
1
Share
drv10uo
drv10uo
drv10uo
drv10uo
Więcej tematów
drv10uo