Podkarpackie proziaki. Przepyszne bułeczki z patelni
Proziaki nazywa się również chlebkami sodowymi. Są to proste w przygotowaniu placuszki, które tradycyjnie przygotowywało się na płytach pieców kaflowych. Współcześnie można zrobić je w piekarniku lub na patelni. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 30 dag mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż ciasto na pierogi.
- Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. Stolnicę podsypując delikatnie mąką.
- Patelnię rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony, aż do zrumienienia.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze