Trwa ładowanie...
d1szytm
d1szytm

Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka

Przepis

- W lodówce zostało mi osiem gotowanych pałek z kurczaka, musiałam jakoś je spożytkować, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. Mąż podpowiedział placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach, a w środku soczyste mięsko z kurczaka - zachęca Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

3.0
(7 głosów)
Oceń:
d1szytm
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • mięso z 8 gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Przepis

Mięso pokroić na kawałki, jednak nie za drobne, aby było dobrze wyczuwalne. Ziemniaki obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać. Placki smażyć z obu stron na złoto.

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Gorące placki serwować z sosem. Smacznego!

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

43
5
Share
d1szytm
d1szytm
d1szytm
d1szytm
d1szytm
d1szytm