Trwa ładowanie...
d2n4mo4
oprac. Katarzyna Gileta
08-10-2019 09:52

Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka

Przepis

- W lodówce zostało mi osiem gotowanych pałek z kurczaka, musiałam jakoś je spożytkować, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. Mąż podpowiedział placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach, a w środku soczyste mięsko z kurczaka - zachęca Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

d2n4mo4
2.6
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki
  • mięso z 8 gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Przepis

Mięso pokroić na kawałki, jednak nie za drobne, aby było dobrze wyczuwalne. Ziemniaki obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać. Placki smażyć z obu stron na złoto.

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Gorące placki serwować z sosem. Smacznego!

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

45
5
Share
d2n4mo4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2n4mo4
d2n4mo4
d2n4mo4
d2n4mo4
Więcej tematów
d2n4mo4