26 marca - dzień szpinaku. Gotujemy na zielono
Nikogo nie trzeba przekonywać, że szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, cenione m.in. za właściwości antynowotworowe i skuteczność w ochronie przed miażdżycą. Szczególne właściwości szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – bardzo silnych przeciwutleniaczy. Nie bez znaczenia dla zdrowia jest też duża zawartość cennych mikroelementów m.in. potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego.
Biorąc pod uwagę bogactwo wartościowych składników, nie dziwi, że specjaliści ds. żywienia człowieka zachęcają, by to zielone warzywo gościło na naszych stołach jak najczęściej. Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecane jest kobietom w ciąży. Magnez i potas pomogą poradzić sobie z codziennym stresem i jego skutkami. Wspomogą też działanie układu nerwowego i korzystnie wpłyną na działanie mięśni. Z kolei żelazo chroni nas przed anemią i pozytywnie działa na układ krążenia.
Jeśli do tej pory nie polubiliśmy szpinaku, ale nie chcemy rezygnować z jego fantastycznych właściwości, dzień szpinaku, to świetna okazja, by odkryć to warzywo na nowo.
Zobacz też: Sok ze szpinaku
Szpinak możemy jeść na surowo, ale po ugotowaniu również zachowuje swoje właściwości. By idealnie je wykorzystać, warto łączyć go z produktami zawierającymi tłuszcz – większość witamin znajdujących się w zielonych listkach rozpuszcza się bowiem właśnie w tłuszczach.
Wiosna - czas szpinakowych sałatek
Surowy szpinak to idealny dodatek do sałatek. Najlepsze są młode listki, soczyste i bez włókien. W sklepach możemy kupić szpinak "baby", idealny do tego typu dań.
Liście szpinaku myjemy bardzo dokładnie i osuszamy je. W misce mieszamy szpinak, posiekane drobno suszone pomidory, pokruszony ser feta, uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika, sól i pieprz. Z oliwy i soku z cytryny przygotowujemy winegret, którym polewamy sałatkę, mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Sałatka ze szpinaku i tuńczyka to kolejna propozycja na proste i bardzo smaczne, a przy tym sycące danie, które z powodzeniem zastąpi lekki obiad. Młode listki łączmy z pokrojonym w małe kawałki tuńczykiem w sosie własnym, pokrojonym w kostkę jajkiem na twardo, pomidorem i ziarnami kukurydzy z puszki. Wszystko mieszamy i doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Świetnym uzupełnieniem takiej sałatki może być grzanka z masłem czosnkowym.
Chrupkie listki prosto z wody!
Wszyscy znamy gotowaną wersję szpinaku, która wielu z nas odstraszyła od jedzenia tego warzywa na długie lata, a czasem nawet całe życie. Brunatno-zielona breja nie zachęca do jej jedzenia. Nie jest to jednak wina szpinaku, a sposobu jego przyrządzenia. Gotując szpinak, warto pamiętać o kilku zasadach, by po pierwsze – nie stracić koloru, po drugie – by potrawa wyglądała smacznie. Przede wszystkim szpinak gotujemy krótko. Liście wrzucamy na bardzo małą ilość wrzącej wody, szybko mieszamy i doprawiamy solą (nie wolno z nią przesadzić), pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Po kilku minutach możemy dodać do szpinaku trochę kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub masła. Te dodatki poprawią smak. Tak ugotowane zielone liście, zachowają kolor i przyjemną chrupkość. Szpinak możemy też połączyć z niewielką ilością twardego sera albo z jajkiem.
Szpinak w cieście
To jednak niejedyny sposób, by połączyć szpinak z ciastem. Innym jest np. tarta szpinakowa. Do jej przygotowania potrzebne nam będzie kruche ciasto, przygotowane z mąki, masła i soli. Ciasto, po uprzednim schłodzeniu wałkujemy cienko, przekładamy do formy na tartę i podpiekamy kilka minut. Możemy przystąpić do przygotowania farszu. W rondlu rozpuszczamy trochę masła, wrzucamy szpinak, a gdy zmięknie, studzimy go. Do zimnych listków dodajemy kilka łyżek śmietany, jajko, sól, pieprz i trochę startego parmezanu. Wszystko mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Zielona zupa - idealna na wiosnę!
Szpinak to warzywo szalenie uniwersalne. Świetnie nadaje się do sosów, fantastycznie współgra z daniami z makaronu i idealnie pasuje do owoców w zielonych, witaminowych szejkach. Czasem jednak warto zejść z utartych ścieżek i przygotować coś bardziej zaskakującego.
Mało znanym, a bardzo ciekawym sposobem na wykorzystanie szpinaku jest zupa. W rondlu rozpuszczamy masło z łyżką oliwy i podsmażamy na tym tłuszczu posiekane drobno białe części pora. Dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Dorzucamy sporo liści szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy, dodajemy kilka łyżek słodkiej śmietanki i podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl