Domowe suszenie pomidorów
Aby samodzielnie ususzyć pomidory w zaciszu własnej kuchni, wybierz odmianę, która charakteryzuje się małą ilością wody w miąższu. Umyj je, każdy przekrój na pół, wydrąż delikatny miąższ i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Teraz wystarczy je posolić i wysuszyć na słońcu lub piekarniku. Nie ukrywajmy, że pierwsza metoda jest dosyć trudna do wykorzystania w naszej szerokości geograficznej. Na szczęście ta druga jest znacznie łatwiejsza i szybsza. Wystarczy nagrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i suszyć w nim pomidory przez ok. 4 godz. Następnego dnia należy ponownie wstawić pomidory do piekarnika na 4 godz. Po tym czasie jeszcze ciepłe wysuszone pomidory powkładaj do słoiczków, dodaj po ząbku czosnku, ulubione zioła i zalej gorącym (ale nie wrzącym) olejem z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak przygotowane suszone pomidory w aromatycznej zalewie możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy.