Trwa ładowanie...
di1gkrw
03-05-2022 09:03

Kwas ukraiński

Przepis

W wersji ukraińskiej nie używa się chleba, tylko buraków, a kwas powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Napój ten nie ma więc nic wspólnego z rosyjskim kwasem chlebowym. Burak to niesamowite, choć często niedoceniane warzywo! Wystarczy wspomnieć, że napój ten działa kojąco na żołądek, a jego smak sprawi, że zapomnisz o gotowanych buraczkach ze szkolnej stołówki…

di1gkrw
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: DAVID JAPY
Składniki
  • 1 duży surowy burak
  • 1 l wody źródlanej lub przefiltrowanej wody kranowej
  • 1 szczypta soli

AKCESORIA:

  • 1 słoik o pojemności 1,5 l z mechanicznym zamknięciem
  • 1 słomka
  • 1 lejek
  • 1 sitko
  • 1 szklana butelka o pojemności
  • 1 l z hermetycznym zamknięciem
Przepis
  • Burak pokrój w kostkę o boku wielkości 2 centymetrów. Umieść go w słoiku i zalej osoloną wodą. Wymieszaj i zamknij pokrywkę.
  • Pozostaw słoik do fermentacji w ciepłym miejscu (minimum 25 st. C) na 3 dni, co jakiś czas sprawdzaj smak.
  • Przelej kwas do butelki za pomocą lejka, odcedzając kawałki buraka. Zachowaj je na później (zob. Rady poniżej). Kwas można spożywać od razu lub pozostawić do wtórnej fermentacji w celu mocniejszego nagazowania napoju.
  • Pozostaw butelkę w temperaturze pokojowej na 2–3 dni. Im dłużej napój będzie fermentował, tym bardziej będzie musujący. Odgazowuj butelkę, aby uniknąć nadciśnienia.
  • Spróbuj napoju w ciągu pierwszych kilku godzin fermentacji, a później próbuj go codziennie. Dzięki temu zaznajomisz swoje podniebienie z jego smakiem i wybierzesz odpowiadający ci stopień fermentacji. Z odcedzonych buraków można przygotować kolejną porcję napoju. Czynność tę można powtórzyć maksymalnie 3 razy (wtedy czas fermentacji będzie krótszy). Dodaj do butelki kawałek imbiru lub nasiona kolendry, aby uzyskać pikantniejszy smak.

Przepis pochodzi z książki "Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kwas ukraiński
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
Więcej tematów
di1gkrw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj