ycipk-9wia8f
ycipk-9wia8f

Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

Przepis

Nieco zapomniany, choć ciekawy sposób na domową wędlinę to tzw. pończocha. Wybierając dobrej jakości mięso, odpowiednio doprawiając, będziemy mieć pewność, że zrobimy idealną propozycję na świąteczne śniadanie lub zwykły dodatek do kanapek. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".

Trwa ładowanie...
ycipk-9wia8f
Zdjęcie www.pieguskowakuchnia.pl
Podziel się
Składniki
  • 1 kg karkówki (najlepiej wąski kawałek)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli gruboziarnistej (użyłam morskiej)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzy czarnego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 6 ząbków czosnku (można użyć suszonego)
  • 3 ziarenka zmielonego ziela angielskiego
  • 2 pokruszone listki laurowe
Przepis

Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do naczynia (najlepiej szklanego) obsypać cukrem i dokładnie natrzeć nim mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Po upływie doby karkówkę dokładnie umyć i ponownie dokładnie ususzyć ręcznikami papierowymi. Włożyć do umytego naczynia i obsypać tym razem solą. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na kolejną dobę do lodówki. Po upływie wskazanego czasu czynności mycia i osuszenia powtórzyć. Natrzeć tym razem wymieszanymi ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na dobę w lodówce. Po upływie trzeciej już doby, oblepione przyprawami mięso przełożyć do kawałka pończochy (lub podkolanówki). Zawiązać na górze w supeł i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu.Suszyć około 7-10 dni w zależności jak bardzo wysuszone mięso chcemy uzyskać.
Zobacz także: ryba po grecku z brzoskwiniami

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-9wia8f
ycipk-9wia8f