Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
Nieco zapomniany, choć ciekawy sposób na domową wędlinę to tzw. pończocha. Wybierając dobrej jakości mięso, odpowiednio doprawiając, będziemy mieć pewność, że zrobimy idealną propozycję na świąteczne śniadanie lub zwykły dodatek do kanapek. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg karkówki (najlepiej wąski kawałek)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soli gruboziarnistej (użyłam morskiej)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzy czarnego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 6 ząbków czosnku (można użyć suszonego)
- 3 ziarenka zmielonego ziela angielskiego
- 2 pokruszone listki laurowe
Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do naczynia (najlepiej szklanego) obsypać cukrem i dokładnie natrzeć nim mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Po upływie doby karkówkę dokładnie umyć i ponownie dokładnie ususzyć ręcznikami papierowymi. Włożyć do umytego naczynia i obsypać tym razem solą. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na kolejną dobę do lodówki. Po upływie wskazanego czasu czynności mycia i osuszenia powtórzyć. Natrzeć tym razem wymieszanymi ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na dobę w lodówce. Po upływie trzeciej już doby, oblepione przyprawami mięso przełożyć do kawałka pończochy (lub podkolanówki). Zawiązać na górze w supeł i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu.Suszyć około 7-10 dni w zależności jak bardzo wysuszone mięso chcemy uzyskać.
Zobacz także: ryba po grecku z brzoskwiniami
src="https://d.wpimg.pl/1039237538-2133495291/ry.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze