Kakao w kuchni. Nie tylko do słodkich wypieków
Kakao to produkt, który jest nam dobrze znany. Zwykle kojarzy się z wypiekami na słodko. Okazuje się jednak, że kulinarnie można go wykorzystać na wiele różnych, nietypowych sposobów. O czym mowa i co wam proponuję? Zapraszam do lektury!
Kakao na mleku, a do tego chałka z masłem - któż z nas nie lubi takiego śniadania? Ja jestem wielką fanką. Pamiętajmy jednak, że kakao – a więc zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, to nie tylko doskonały smak i aromat, ale także źródło składników odżywczych. Co w nich znajdziemy? Wiele witamin, mikroelementów oraz zdrowych tłuszczów. Do tego przeciwutleniacze, a surowe ziarna kakao mają ogromną ilość antyoksydantów. Niektórzy badacze uważają nawet, że kakao jest w stanie wydłużyć życie i opóźnić procesy starzenia.
Kakao – słodycz, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie
Bardzo ważnym odkryciem naukowców było udowodnienie, że spożywanie kakao jest w stanie przeciwdziałać nowotworom, w szczególności zaś rakowi jelita grubego. Dbacie o zgrabną sylwetkę oraz piękną skórę i włosy? Włączcie je do swojego jadłospisu, ponieważ dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zapewni waszej skórze doskonały wygląd. Obawiacie się o zbędne kalorie? Oczywiście, wszystko w granicach zdrowego rozsądku, ale jeśli macie do wyboru przekąskę z dodatkiem cukru albo taką, którą wzbogacono kakao – to zawsze wybierajcie drugą opcję.
Kakao na tak – najlepiej postawić jednak na naturalne
Oczywiście najlepiej kupować kakao naturalne – takie, które nie jest dodatkowo słodzone albo “wzbogacane” chemicznymi ulepszaczami smaku czy konserwantami. W wielu marketach można natknąć się bowiem na produkty spożywcze, które z kakao mają niewiele wspólnego, za to są pełne cukru.
No dobrze, ale oprócz znanego nam wszystkim napoju, co możemy zrobić, wykorzystując kakao? Między innymi przepyszny mus śliwkowy, którym zastąpimy typowe, czekoladowe smarowidła.
Zobacz też: Powidła śliwkowe z czekoladą
Składniki:
- 2½ kg śliwek
- 700 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g kakao
Przygotowanie: śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Nie pasteryzować. Doskonałe jako smarowidło do chleba.
Nietypowe zastosowanie kakao. Co zrobić, by było oryginalnie?
Kakao możemy wykorzysta jako “posypkę” do lodów albo deserów, ale równie dobrze sprawdzi się w roli naturalnego barwnika. Wiecie, że wystarczy niewielka ilość tego produktu, by zabarwić ciasto na naleśniki? W podobny sposób można z resztą postąpić w przypadku omletów. Uwierzcie mi, że wasi domownicy – a zwłaszcza dzieciaki - będą zaskoczeni, kiedy zobaczą taką wersję dania. Nie wspominam tutaj oczywiście o niezwykłym aromacie oraz smaku.
Jeśli jednak wydaje się wam, że jak kakao, to tylko słodkości - jesteście w błędzie. Produkt ten doskonale nadaje się bowiem do podkręcania smaku dań wytrawnych. Polecam wam na przykład wykorzystanie go do marynaty do mięsa. W jaki sposób ją zrobić? Poniżej znajdziecie niezbędne produkty oraz wskazówki.
Marynata z dodatkiem kakao
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 kieliszek whiskey
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek sosu BBQ
- 1 łyżka octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kakao
- sól
- pieprz
Przygotowanie: do miseczki wlać olej, whiskey, miód, sos BBQ i ocet winny. Przecisnąć czosnek, wsypać imbir, chili, paprykę oraz kakao. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl