Kakao w kuchni. Nie tylko do słodkich wypieków

Kakao to produkt, który jest nam dobrze znany. Zwykle kojarzy się z wypiekami na słodko. Okazuje się jednak, że kulinarnie można go wykorzystać na wiele różnych, nietypowych sposobów. O czym mowa i co wam proponuję? Zapraszam do lektury!

Spożywanie kakao jest w stanie przeciwdziałać nowotworom
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz
55

Kakao na mleku, a do tego chałka z masłem - któż z nas nie lubi takiego śniadania? Ja jestem wielką fanką. Pamiętajmy jednak, że kakao – a więc zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, to nie tylko doskonały smak i aromat, ale także źródło składników odżywczych. Co w nich znajdziemy? Wiele witamin, mikroelementów oraz zdrowych tłuszczów. Do tego przeciwutleniacze, a surowe ziarna kakao mają ogromną ilość antyoksydantów. Niektórzy badacze uważają nawet, że kakao jest w stanie wydłużyć życie i opóźnić procesy starzenia.

Kakao – słodycz, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie

Bardzo ważnym odkryciem naukowców było udowodnienie, że spożywanie kakao jest w stanie przeciwdziałać nowotworom, w szczególności zaś rakowi jelita grubego. Dbacie o zgrabną sylwetkę oraz piękną skórę i włosy? Włączcie je do swojego jadłospisu, ponieważ dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy zapewni waszej skórze doskonały wygląd. Obawiacie się o zbędne kalorie? Oczywiście, wszystko w granicach zdrowego rozsądku, ale jeśli macie do wyboru przekąskę z dodatkiem cukru albo taką, którą wzbogacono kakao – to zawsze wybierajcie drugą opcję.

Kakao na tak – najlepiej postawić jednak na naturalne

Oczywiście najlepiej kupować kakao naturalne – takie, które nie jest dodatkowo słodzone albo “wzbogacane” chemicznymi ulepszaczami smaku czy konserwantami. W wielu marketach można natknąć się bowiem na produkty spożywcze, które z kakao mają niewiele wspólnego, za to są pełne cukru.
No dobrze, ale oprócz znanego nam wszystkim napoju, co możemy zrobić, wykorzystując kakao? Między innymi przepyszny mus śliwkowy, którym zastąpimy typowe, czekoladowe smarowidła.

Zobacz też: Powidła śliwkowe z czekoladą

Składniki:

  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao

Przygotowanie: śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Nie pasteryzować. Doskonałe jako smarowidło do chleba.

Nietypowe zastosowanie kakao. Co zrobić, by było oryginalnie?

Kakao możemy wykorzysta jako “posypkę” do lodów albo deserów, ale równie dobrze sprawdzi się w roli naturalnego barwnika. Wiecie, że wystarczy niewielka ilość tego produktu, by zabarwić ciasto na naleśniki? W podobny sposób można z resztą postąpić w przypadku omletów. Uwierzcie mi, że wasi domownicy – a zwłaszcza dzieciaki - będą zaskoczeni, kiedy zobaczą taką wersję dania. Nie wspominam tutaj oczywiście o niezwykłym aromacie oraz smaku.

Jeśli jednak wydaje się wam, że jak kakao, to tylko słodkości - jesteście w błędzie. Produkt ten doskonale nadaje się bowiem do podkręcania smaku dań wytrawnych. Polecam wam na przykład wykorzystanie go do marynaty do mięsa. W jaki sposób ją zrobić? Poniżej znajdziecie niezbędne produkty oraz wskazówki.

Marynata z dodatkiem kakao

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 kieliszek whiskey
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek sosu BBQ
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kakao
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: do miseczki wlać olej, whiskey, miód, sos BBQ i ocet winny. Przecisnąć czosnek, wsypać imbir, chili, paprykę oraz kakao. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne