Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim
Żeberka w słodkiej marynacie to prawdziwa poezja smaku. Można je przygotować na grillu albo upiec w piekarniku. Z pewnością podbiją kubki smakowe każdego mięsożercy. Polecamy podać je z ziemniakami albo ryżem i sałatką z sezonowych warzyw. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 2 kg żeberek
Zaprawa:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Sos:
- 1/3 szklanki sosu z ananasa
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- 0,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki posiekanego czosnku
- W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
- Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut.
- Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie.
- Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić mąką, jeśli jest zbyt wodnisty).
- Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze