Trwa ładowanie...
d48v9al
30-05-2022 12:13

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

Przepis

Żeberka w słodkiej marynacie to prawdziwa poezja smaku. Można je przygotować na grillu albo upiec w piekarniku. Z pewnością podbiją kubki smakowe każdego mięsożercy. Polecamy podać je z ziemniakami albo ryżem i sałatką z sezonowych warzyw. Palce lizać!

d48v9al
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Zaprawa:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 1/3 szklanki sosu z ananasa
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 0,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki posiekanego czosnku
Przepis
  • W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut.
  • Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie.
  • Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić mąką, jeśli jest zbyt wodnisty).
  • Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48v9al
d48v9al
d48v9al
d48v9al
Więcej tematów
d48v9al