Śmietanowiec
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 śmietany 12% każda po 360ml
- 3 galaretki
- cukier
- na spód:
- 1,5 paczki herbatników
- 50g masła
- 200ml śmietanki 30%
Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (o średnicy 18cm) mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę przelewamy do garnka i słodzimy; Śmietanę dzielimy na 3 mniej więcej równe części. Zimną galaretkę mieszamy ze śmietaną, i odstawiamy do lekkiego stężenia (ja odstawiłam, zapomniałam i musiałam lekko podgrzewać) Jedną z tężejących galaretek wylewamy na ciasteczkowy spod, wstawiamy do lodówki, po ok 15 min wylewamy następną i potem znów kolejną. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wierzch bitą śmietaną.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze