Smażone lody w migdałowej panierce
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 4 duże gałki lodów waniliowym lub śmietankowych
- 2 szklanki mieszanki wiórków kokosowych, posiekanych migdałów i pokruszonych herbatników
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- polewa czekoladowa do podania
Gałki lodów uformować w kształtne kule i ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny. W misce wymieszać połowę mieszanki wiórków, migdałów i herbatników z syropem klonowym. Masą oblepić kulki i mrozić kolejną godzinę.
Jajka rozbełtać i lekko ubić z cukrem. Zamoczyć lody w jajku, a następnie jeszcze raz w suchej mieszance. Mrozić przez dwie godziny.
W głębokim rondelku rozgrzać olej do temperatury 200 stopni C. Opanierowane gałki lodów smażyć osobno, przez niecałą 1 minutę, aż panierka będzie złota. Podawać natychmiast z polewą czekoladową.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze