Trwa ładowanie...
d3mu12c
18-05-2021 11:08

Pad thai z tofu i krewetkami

Przepis

Pad thai to klasyczne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z dodatkiem aromatycznych przypraw, jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Kwintesencja azjatyckich smaków. Wypróbujcie przepis Darii Ładochy.

d3mu12c
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w zimnej wodzie
  • 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cukru palmowego
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki do makaronu:

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 miseczka makaronu ryżowego 3mm, namoczonego w zimnej wodzie
  • ⅓ szklanki orzechów ziemnych, utłuczonych w moździerzu
  • 6 krewetek, obranych
  • 1 limonka
  • szczypiorek pokrojony na paski o długości około 2cm
  • 2 plastry tofu, pokrojone w kostkę
  • pół opakowania kiełków fasoli mung
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
Przepis
  • Suszone krewetki posiekaj bardzo drobno. Połącz je z wszystkimi składnikami sosu i wymieszaj, aż cukier na pewno się rozpuści.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Przełóż na inny talerz. Następnie dodaj czosnek i szalotkę oraz krewetki. Gdy zrobią się różowe, przesuń je na bok patelni.
  • Teraz wbij jajko (jak na "sadzone") i delikatnie zmieszaj żółtko z białkiem, by powstał miniomlet, a nie jajecznica.
  • Gdy będzie usmażony, przesuń go na bok patelni. Teraz podkręć ogień i wrzuć makaron z kilkoma łyżkami wody oraz sos. Mieszając energicznie, ugotuj makaron w sosie tak, aby był miękki, ale się nie rwał.
  • Nie dopuść do wysuszenia makaronu. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, orzechy ziemne i szczypiorek. Przełóż szybko na talerz, udekoruj szczypiorkiem i delikatnie skrop limonką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis pochodzi z ebooka Darii Ładochy "Kuchnia tajska bez thaiemnic".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pad thai z tofu i krewetkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mu12c
d3mu12c
d3mu12c
d3mu12c
Więcej tematów
d3mu12c

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj