Pad thai z tofu i krewetkami

Pad thai to klasyczne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z dodatkiem aromatycznych przypraw, jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Kwintesencja azjatyckich smaków. Wypróbujcie przepis Darii Ładochy.

Pad thai z tofu i krewetkamiPad thai z tofu i krewetkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w zimnej wodzie
  • 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cukru palmowego
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki do makaronu:

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 miseczka makaronu ryżowego 3mm, namoczonego w zimnej wodzie
  • ⅓ szklanki orzechów ziemnych, utłuczonych w moździerzu
  • 6 krewetek, obranych
  • 1 limonka
  • szczypiorek pokrojony na paski o długości około 2cm
  • 2 plastry tofu, pokrojone w kostkę
  • pół opakowania kiełków fasoli mung
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

Przepis

  • Suszone krewetki posiekaj bardzo drobno. Połącz je z wszystkimi składnikami sosu i wymieszaj, aż cukier na pewno się rozpuści.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Przełóż na inny talerz. Następnie dodaj czosnek i szalotkę oraz krewetki. Gdy zrobią się różowe, przesuń je na bok patelni.
  • Teraz wbij jajko (jak na "sadzone") i delikatnie zmieszaj żółtko z białkiem, by powstał miniomlet, a nie jajecznica.
  • Gdy będzie usmażony, przesuń go na bok patelni. Teraz podkręć ogień i wrzuć makaron z kilkoma łyżkami wody oraz sos. Mieszając energicznie, ugotuj makaron w sosie tak, aby był miękki, ale się nie rwał.
  • Nie dopuść do wysuszenia makaronu. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, orzechy ziemne i szczypiorek. Przełóż szybko na talerz, udekoruj szczypiorkiem i delikatnie skrop limonką.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟