Pad thai z tofu i krewetkami

Pad thai to klasyczne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z dodatkiem aromatycznych przypraw, jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Kwintesencja azjatyckich smaków. Wypróbujcie przepis Darii Ładochy.

Pad thai z tofu i krewetkamiPad thai z tofu i krewetkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w zimnej wodzie
  • 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżeczki cukru palmowego
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki do makaronu:

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotka, pokrojona w piórka
  • 1 miseczka makaronu ryżowego 3mm, namoczonego w zimnej wodzie
  • ⅓ szklanki orzechów ziemnych, utłuczonych w moździerzu
  • 6 krewetek, obranych
  • 1 limonka
  • szczypiorek pokrojony na paski o długości około 2cm
  • 2 plastry tofu, pokrojone w kostkę
  • pół opakowania kiełków fasoli mung
  • olej do smażenia
  • 1 jajko

Przepis

  • Suszone krewetki posiekaj bardzo drobno. Połącz je z wszystkimi składnikami sosu i wymieszaj, aż cukier na pewno się rozpuści.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Przełóż na inny talerz. Następnie dodaj czosnek i szalotkę oraz krewetki. Gdy zrobią się różowe, przesuń je na bok patelni.
  • Teraz wbij jajko (jak na "sadzone") i delikatnie zmieszaj żółtko z białkiem, by powstał miniomlet, a nie jajecznica.
  • Gdy będzie usmażony, przesuń go na bok patelni. Teraz podkręć ogień i wrzuć makaron z kilkoma łyżkami wody oraz sos. Mieszając energicznie, ugotuj makaron w sosie tak, aby był miękki, ale się nie rwał.
  • Nie dopuść do wysuszenia makaronu. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, orzechy ziemne i szczypiorek. Przełóż szybko na talerz, udekoruj szczypiorkiem i delikatnie skrop limonką.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości