Pad thai z tofu i krewetkami
Pad thai to klasyczne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z dodatkiem aromatycznych przypraw, jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Kwintesencja azjatyckich smaków. Wypróbujcie przepis Darii Ładochy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 1 łyżeczka suszonych krewetek, namoczonych w zimnej wodzie
- 2 łyżki jasnej pasty z tamaryndowca
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżeczki cukru palmowego
- ½ łyżeczki chili w płatkach
- 2 łyżki gorącej wody
Składniki do makaronu:
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szalotka, pokrojona w piórka
- 1 miseczka makaronu ryżowego 3mm, namoczonego w zimnej wodzie
- ⅓ szklanki orzechów ziemnych, utłuczonych w moździerzu
- 6 krewetek, obranych
- 1 limonka
- szczypiorek pokrojony na paski o długości około 2cm
- 2 plastry tofu, pokrojone w kostkę
- pół opakowania kiełków fasoli mung
- olej do smażenia
- 1 jajko
- Suszone krewetki posiekaj bardzo drobno. Połącz je z wszystkimi składnikami sosu i wymieszaj, aż cukier na pewno się rozpuści.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Przełóż na inny talerz. Następnie dodaj czosnek i szalotkę oraz krewetki. Gdy zrobią się różowe, przesuń je na bok patelni.
- Teraz wbij jajko (jak na "sadzone") i delikatnie zmieszaj żółtko z białkiem, by powstał miniomlet, a nie jajecznica.
- Gdy będzie usmażony, przesuń go na bok patelni. Teraz podkręć ogień i wrzuć makaron z kilkoma łyżkami wody oraz sos. Mieszając energicznie, ugotuj makaron w sosie tak, aby był miękki, ale się nie rwał.
- Nie dopuść do wysuszenia makaronu. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, orzechy ziemne i szczypiorek. Przełóż szybko na talerz, udekoruj szczypiorkiem i delikatnie skrop limonką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przepis pochodzi z ebooka Darii Ładochy "Kuchnia tajska bez thaiemnic".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze