Pietruszka - zdrowy korzeń i natka

Pietruszka znana jest nam dobrze w kuchni - szerokie zastosowanie znalazł jej korzeń oraz części zielone. Natka najczęściej służy jako ziołowy dodatek do dań, z kolei korzeń dodajemy do warzywnych farszów czy wywaru. Po pietruszkę warto sięgać jak najczęściej, bo jest niebywale zdrowa i ma ogromne walory lecznicze. Jej korzystne właściwości znane są od ponad 2 tysięcy lat. Podpowiadamy, co dokładnie w niej "siedzi" i jak przygotować niebanalne dania z pietruszką w roli głównej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Pietruszka nie taka zwyczajna

Obraz
© 123RF.COM

Pietruszka znana jest nam dobrze w kuchni - szerokie zastosowanie znalazł jej korzeń oraz części zielone. Natka najczęściej służy jako ziołowy dodatek do dań, z kolei korzeń dodajemy do warzywnych farszów czy wywaru. Po pietruszkę warto sięgać jak najczęściej, bo jest niebywale zdrowa i ma ogromne walory lecznicze. Jej korzystne właściwości znane są od ponad 2 tysięcy lat. Podpowiadamy, co dokładnie w niej "siedzi" i jak przygotować niebanalne dania z pietruszką w roli głównej.

/ 9Cenny korzeń

Obraz
© 123RF.COM

Pietruszka korzeniowa jest biała, podłużna i twarda, a swoim wyglądem po ucięciu natki przypomina nieco pasternak. Łatwo ją jednak odróżnić od tego warzywa ze względu na charakterystyczny i intensywny zapach (pasternak z kolei pachnie bardziej marchewką, jest słodki i ma wyczuwalny posmak orzechów). To składnik włoszczyzny, dlatego najczęściej stosuje się ją w zupach. Dodaje się ją także do dań warzywnych, surówek i sałatek.

Często jest niesłusznie niedoceniana, a szkoda ponieważ znajdują się w niej olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów.

/ 9Właściwości natki pietruszki

Obraz
© 123RF.COM

Te zielone listki działają antyseptyczne, wpływają pozytywnie na proces trawienia i zapobiegają infekcjom układu moczowego. Pietruszka to doskonałe źródło witaminy A, która dobrze działa na wzrok. W jej składzie znajdziemy również sporo witaminy C (cztery razy więcej niż w pomarańczy) i już jedna łyżka zapewni dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Natka to też bogate źródło błonnika: w 100 gramach jest go ok. 40 gramów.

Pietruszkę poleca się również przy problemach z niedokrwistością - wszystko dzięki zawartości żelaza, którego szczególnie brakuje w diecie osób chorych na anemię. W warzywie tym znajdują się również inne niezbędne pierwiastki, takie jak wapń, magnez i potas.

Natka z pietruszki pomaga usuwać toksyny z organizmu, dlatego warto dodawać ją do modnych warzywnych smoothie.

/ 9Pietruszka na nieświeży oddech

Obraz
© 123RF.COM

Warzywo to ma silny, świeży aromat. Dzięki tym właściwościom można wykorzystać ją w celu szybkiego odświeżenia oddechu. Wystarczy dokładnie umyć korzeń i chrupać ze smakiem. Można również płukać usta przygotowanym wywarem. Co ważne, pietruszka zawiera chlorofil, czyli naturalny środek antyseptyczny, dlatego dodatkowo może pomóc w usunięciu bakterii wywołujący nieprzyjemny zapach z ust.

Oczywiście jest to metoda, która działa na krótki okres czasu i jedynie maskuje przykrą woń. Pietruszka nie rozwiąże źródła problemu nieświeżego oddechu, który może być wywołany przez dolegliwości żołądkowe, kiepski stan zębów lub zbyt rzadkie ich mycie.

/ 9Domowe frytki z pietruszki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3-4 pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przygotowanie: pietruszkę obrać i pokroić w słupki, a następnie włożyć do miski. Dodać oliwę, doprawić do smaku i wymieszać. Frytki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

/ 9Pietruszkowe pesto

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: pęczek natki pietruszki, 10 migdałów, 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera, 10 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie: pietruszkę, migdały, pokrojony drobno czosnek i przyprawy połączyć za pomocą małego miksera lub blendera (można je również utrzeć w moździerzu, co jest jednak bardziej czasochłonne). Dodać ser, a następnie powoli cały czas miksując dodawać oliwę i sok z cytryny. Gotowe pesto przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalewając dwoma łyżkami oliwy. Pesto przechowywać w lodówce.

/ 9Ślimaki z masłem i pietruszką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 16 mrożonych winniczków (ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż świeżych), marchewka, korzeń pietruszki, 1 pęczek natki pietruszki, bulion warzywny, 3 ząbki czosnku, 150 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki oregano, kilka listków bazylii, sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie: winniczki wrzucić na około 7 minut do wrzątku. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Mięczaki wyciągnąć szpikulcem ze skorupek, odkroić przednią część. Mięso umieścić w bulionie z dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki, lekko posolić i gotować około 2,5 godziny aż będzie miękkie. Oczyszczone muszle gotować pół godziny w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować nadzienie. Posiekać natkę i czosnek. Dodać bazylię, doprawić do smaku i całość połączyć z masłem na jednolitą masę. Do wystudzonych muszli nałożyć mięso, masło czosnkowe i piec w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut.

/ 9Sok z pietruszki

Obraz

Składniki: spory pęczek natki pietruszki, 1 cytryna, 1 mały ogórek (opcjonalnie), szklanka wody.

*Przygotowanie: *pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Opcjonalnie można dodać pokrojonego, świeżego ogórka. Dodać sok z cytryny i wodę. Składniki połączyć za pomocą blendera.

/ 9Tabbouleh

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem