Trwa ładowanie...
d1wphan
25-04-2019 10:04

Rafaello z likierem. Najlepsze ciasto bez pieczenia

Przepis

"Przepyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i likierem, bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe i wygląda wspaniale. W przygotowaniu jest proste, tylko należy pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto będzie idealne na spotkanie rodzinne i święta, bardzo polecam!" - pisze autorka przepisu, która prowadzi bloga "Mała Cukierenka".

d1wphan
4.7
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Małą cukierenka
Źródło: Małą cukierenka
Składniki

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 650 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy 16 g
  • 200 g cukru
  • 300 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • około 350-400 g herbatników
  • 250 ml likieru typu advocat

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Przepis

Do garnka wlać 450 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie do budyniowo-maślanej masy dodać stopniowo likier, tak w 4-5 partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm lub 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników i przykryć je 1/3 kokosowego kremu, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią – ostatnią warstwę herbatników i na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.

Rafaello z likierem. Najlepsze ciasto bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1wphan
d1wphan
d1wphan
d1wphan
Więcej tematów
d1wphan

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj