Rafaello z likierem. Najlepsze ciasto bez pieczenia
"Przepyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i likierem, bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe i wygląda wspaniale. W przygotowaniu jest proste, tylko należy pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto będzie idealne na spotkanie rodzinne i święta, bardzo polecam!" - pisze autorka przepisu, która prowadzi bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 650 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy 16 g
- 200 g cukru
- 300 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- około 350-400 g herbatników
- 250 ml likieru typu advocat
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Do garnka wlać 450 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie do budyniowo-maślanej masy dodać stopniowo likier, tak w 4-5 partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm lub 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników i przykryć je 1/3 kokosowego kremu, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią – ostatnią warstwę herbatników i na wierzchu wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze