Odkryj moc kokosa. Przewodnik po produktach z orzecha kokosowego
Jak wybrać wartościowy i świeży owoc?
Orzech kokosowy jest nazywany jednym z najwspanialszych darów natury. Mieszkańcy wysp Pacyfiku widzą w nim lekarstwo na wszelkie choroby. Kokos to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe podkręcają metabolizm. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Pozyskujemy z niego miąższ (tzw. bielmo), sok (woda kokosowa lum mleczko), oraz olej (masło kokosowe lub tłuszcz kokosowy). Zobaczcie jakie korzyści płyną z jedzenia produktów, wytwarzanych z kokosa.
W dyskontach, delikatesach oraz na bazarkach w większych miastach możemy znaleźć świeże orzechy kokosowe. Czym się kierować podczas zakupów? - to bardzo proste – pisze Justyna Kubiak w książce "Moc kokosa". - Wystarczy wziąć kokos do ręki i potrząsnąć nim. Jeśli usłyszymy płyn (wodę lub mleko kokosowe), możemy być spokojni, że orzech kokosa jest w dobrym stanie. Jeśli zaś nie słychać swobodnego chlupotania w orzechu, lepiej go nie kupować, ponieważ najprawdopodobniej jest wyschnięty w środku, a jego miąższ do niczego nam się nie przyda.
Zobacz też: Pudding chia i inne zdrowe słodycze
Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe są popularnym dodatkiem do ciast, deserów, koktajli oraz wytrawnych dań inspirowanych kuchnią azjatycką. - Wiórki otrzymuje się poprzez wysuszenie i starcie miąższu orzecha kokosowego – pisze Justyna Kubiak. - Produkt ten jest raczej wysokokaloryczny, gdyż w 100 g zawiera prawie 700 kalorii. Dzieje się tak głównie za sprawą tłuszczu, którego zawartość w wiórkach kokosowych waha się na poziomie 60-100 g.
Wiórki kokosowe możemy przygotować w domu. - Otwieramy orzecha kokosowego i wydobywamy z niego miąższ, który obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach – czytamy. - Następnie wiórki rozsypujemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wysuszenia w piekarniku (15 minut w około 100 stopniach). To już wszystko – proces ten nie jest ani zbytnio skomplikowany, ani czasochłonny. Jeden średni orzech wystarczy na 160-180 g wiórków.
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W sklepach znajdziemy olej rafinowany, odkwaszony, bezzapachowy oraz nierafinowany – o lekko żółtawej barwie i delikatnym zapachu kokosa.
- Olej kokosowy jest w 44 proc. zbudowany z kwasu laurynowego, który w organizmie wykazuje wiele korzystnych właściwości, m.in. grzybobójcze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, zwiększające odporność. Zewnętrznie może być stosowany jako maseczka do włosów, płyn do płukania ust, pasta do zębów, balsam do ciała czy dodatek do wszelkiego rodzaju maści. Olej kokosowy ma bardzo wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego doskonale nadaje się do smażenia i wszelkiego rodzaju wypieków – pisze Justyna Kubiak.
Mleko kokosowe
Aby otrzymać mleko kokosowe, należy zalać gorącą wodę miąższ lub koprę i odcisnąć przez gazę. - W ten sposób powstaje aromatyczny biały płyn zawierający od 5 do 25 tłuszczów (w zależności od ilości użytej wody). Produkt ten jest szczególnie popularny w kuchni tajskiej i indyjskiej. Osoby cierpiące na nietolerancję mleka zwierzęcego, mogą uzupełnić swój jadłospis o mleko kokosowe, gdyż nie zawiera ono alergicznych białek oraz laktozy. Można wykorzystać je jako napój, dodatek do kawy, sosów czy deserów, mleczko do twarzy, balsam do ciała lub maseczkę do włosów – czytamy w książce "Moc kokosa".
W sklepach znajdziemy mleko kokosowe w puszce lub w kartoniku. Możemy jednak przygotować je również w domu. Wystarczy zalać gorącą wodą wiórki kokosowe, zblendować je, a następnie odcisnąć przez gazę. Im więcej wody dodamy, tym mleczko będzie rzadsze. Domowe mleko kokosowe można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Woda kokosowa
Jest to napój pozyskiwany z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy. - Do kartonika, który stoi na sklepowej półce, woda trafia wprost z kokosa, w sterylnych warunkach, nie tracąc przy tym swoich cennych właściwości – tłumaczy autorka.
Woda kokosowa to doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Składem przypomina ludzkie osocze. Dzięki temu może pełnić funkcję napoju izotonicznego, uzupełnia niedobór elektrolitów, dlatego jest ceniona przez sportowców.
Mąka kokosowa
Otrzymuje się ją ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zmielonych na drobniutki proszek. - Ma wysoką zawartość białka i błonnika, niską zawartość tłuszczu, nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityny. Odpowiednie połączenie węglowodanów występujących w tej mące z błonnikiem sprawia, że jest również idealna dla osób z cukrzycą. W niewielkim stopniu wpływa na zmianę stężenia glukozy we krwi – czytamy.
Z uwagi na zawartość kwasów tłuszczowych w orzechu kokosowym, pozyskiwana z niego mąka jest najlepszą mąką orzechową do wykorzystania w obróbce termicznej. Charakteryzuje się delikatnym zapachem i smakiem. Nadaje się do wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek oraz jako panierka i zagęszczacz do sosów.
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy otrzymuje się z soku palmy. Pobiera się go z jej górnej części, po odcięciu pąków kwiatowych. Sok należy zagotować, a następnie odparować. W wyniku tego procesu powstaje gęsty syrop, który po ostudzeniu krzepnie.
Cukier z palmy kokosowej zawiera ok. 380 kalorii w 100-gramowej porcji. - Składa się on głównie z sacharozy. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. W trakcie jego produkcji zawarte w soku palmy mikroelementy nie ulegają utracie. Cukier kokosowy zawiera substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę C i minerały takie jak potas, magnez, cynk, żelazo – pisze Justyna Kubiak.