Propozycja na niedzielny obiad. Kurczak w sosie cydrowym
Kurczak pieczony w sosie z cydru to świetna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Oryginalne danie z pewnością zaskoczy gości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kurczak (bez podrobów)
- 2 marchewki
- 1 por
- 50 gr masła
- 300 ml cydru
Sos:
- 300 ml cydru
- 2 łyżki konfitury z pigwy
Kurczaka myjemy i usuwamy ewentualne pozostałości piór oraz szyję i kuper. Na dnie brytfanny układamy marchewki i por. Kurczaka smarujemy masłem i oblewamy cydrem, a następnie wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa, na każdy kilogram kurczaka przypada ok. 40 min. W rondelku mieszamy cydr i konfiturę z pigwy, z których przygotowujemy sos do polania mięsa. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze