WP
WP

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Chrupiące i kruche - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

"Szybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Ja je serwowałam z domowym sosem czosnkowym. Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym. Ziemniaki starte na tarce sprawiają, że placki są bardziej chrupiące, niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodają również inne składniki - mąka krupczatka i 2 jajka" - czytamy na blogu "Gotuj ze mną".

Składniki
  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki (400 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • sok z 1 cytryny
Przepis

Ziemniaki ścieramy, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, tyle, aby placki nieco w nim były zanurzone. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

WP

Jogurt wlać do miseczki lub shakera, dodać zmiażdżony czosnek oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP