Trwa ładowanie...
d34at7c
d34at7c

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Chrupiące i kruche

Przepis

"Szybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Ja je serwowałam z domowym sosem czosnkowym. Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym. Ziemniaki starte na tarce sprawiają, że placki są bardziej chrupiące, niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodają również inne składniki - mąka krupczatka i 2 jajka" - czytamy na blogu "Gotuj ze mną".

2.8
(12 głosów)
Oceń:
d34at7c
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki (400 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • sok z 1 cytryny
Przepis

Ziemniaki ścieramy, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, tyle, aby placki nieco w nim były zanurzone. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Jogurt wlać do miseczki lub shakera, dodać zmiażdżony czosnek oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Chrupiące i kruche
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
10
Share
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c