Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Chrupiące i kruche
"Szybkie i proste danie, które można podawać w rozmaity sposób. Ja je serwowałam z domowym sosem czosnkowym. Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym. Ziemniaki starte na tarce sprawiają, że placki są bardziej chrupiące, niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodają również inne składniki - mąka krupczatka i 2 jajka" - czytamy na blogu "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 duże młode ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności jakie były ziemniaki)
- sól, pieprz wedle uznania
- olej do smażenia
Sos czosnkowy:
- jogurt grecki (400 g)
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
- sok z 1 cytryny
Ziemniaki ścieramy, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, tyle, aby placki nieco w nim były zanurzone. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Jogurt wlać do miseczki lub shakera, dodać zmiażdżony czosnek oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze