Trwa ładowanie...
d2j7szx
d2j7szx

Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem

Przepis

- Gorące i chrupiące placki ziemniaczane bez mąki, a za to z dodatkiem dużej ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia".

4.0
(4 głosy)
Oceń:
d2j7szx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem
Krylowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 pęczka koperku.
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g wędzonego łososia
  • olej do smażenia
Przepis

Koperek umyć i drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Jeżeli ziemniaki są dobrze odciśnięte, nie trzeba do placków dodawać mąki.

Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, koperek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Łososia podzielić na 8 części. Na każdy z placków nałożyć kleks jogurtu i porcję łososia, udekorować koperkiem.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
1
Share
d2j7szx
d2j7szx
d2j7szx

d2j7szx
d2j7szx
d2j7szx