Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem
- Gorące i chrupiące placki ziemniaczane bez mąki, a za to z dodatkiem dużej ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg ziemniaków
 - 1/2 pęczka koperku.
 - 1 cebula
 - 1 jajko
 - sól i pieprz
 - 300 g gęstego jogurtu naturalnego
 - 150 g wędzonego łososia
 - olej do smażenia
 
Przepis
Koperek umyć i drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Jeżeli ziemniaki są dobrze odciśnięte, nie trzeba do placków dodawać mąki.
Przepis
Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, koperek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis
Łososia podzielić na 8 części. Na każdy z placków nałożyć kleks jogurtu i porcję łososia, udekorować koperkiem.