Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem
- Gorące i chrupiące placki ziemniaczane bez mąki, a za to z dodatkiem dużej ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 pęczka koperku.
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 150 g wędzonego łososia
- olej do smażenia
Koperek umyć i drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zlać płyn z ziemniaków do miseczki, odstawić i kiedy osadzi się krochmal dodać go do startych ziemniaków. Jeżeli ziemniaki są dobrze odciśnięte, nie trzeba do placków dodawać mąki.
Do ziemniaków dodać również posiekaną cebulkę, koperek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Łososia podzielić na 8 części. Na każdy z placków nałożyć kleks jogurtu i porcję łososia, udekorować koperkiem.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze