Jak gotować kompot?
Jego smak zależy oczywiście od dostępnych owoców, ale niezależnie od sezonu warto kierować się pewnymi zasadami.
Jako baza najlepiej smakują owoce o wyrazistym, lekko kwaskowatym posmaku. Nie ma jednej reguły co do proporcji wody względem owoców. Jedni bowiem wolą kompot gęsty, ale są też zwolennicy wody o lekko owocowym smaku. Owoce możemy, ale nie musimy obierać, ale obrane po ugotowaniu warto wykorzystać do przygotowania np. galaretek. Ważne jednak, aby z owoców usunąć pestki i gniazda nasienne, ponieważ przez te elementy napój może zrobić się gorzkawy. Z pestek ponadto może przeniknąć kwas pruski, który jest szkodliwy. W kwestii słodzenia większość osób stawia na biały cukier, ale jego zdrowsze zamienniki, jak stewia czy miód manuka albo gryczany również będą doskonałym wyborem i urozmaicą smak. Wśród innych dodatków warto wymienić takie przyprawy jak: wanilia, cynamon, goździki. Poeksperymentować można również z konfiturą lub wodą różaną.