Mięsny warkocz na obiad. Wystarczy prosty trik i pół godziny
Tradycyjny rodzinny obiad wcale nie musi być nudny i przewidywalny. Wbrew pozorom nawet zwykły filet z kurczaka daje mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Ostatnio zrobiłam domowy obiad, ale mięso podałam w zaskakujący sposób – przypominało warkocze! Sprytne danie prosto z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 filet z kurczaka
- kurkuma
- papryka wędzona
- 1 plaster boczku wędzonego
- sól
Mięso pokrój na trzy wąskie długie paski. Do jednego przyłóż plaster boczku. Drugi obsyp kurkumą, a trzeci papryką. Końcówki mięsa i boczku zepnij razem wykałaczką. Zapleć warkocz. Drugi koniec też zepnij wykałaczką. Warkocze ugotuj na parze, upiecz w piekarniku lub usmaż.
Sugestie: Najlepiej smakują z soczystą surówką z marchewki i jabłka, gotowanymi ziemniaczkami i ewentualnie gęstym wyrazistym sosem. Mięso możesz dowolnie przyprawić, polecam pesto.
Zobacz także: domowy prosty burger z jajkiem sadzonym
src="https://d.wpimg.pl/227958955-430755797/bur.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze