Trwa ładowanie...
d322i7d
28-11-2022 11:32

Karkówka duszona w sosie

Przepis

Plastry karkówki uduszone w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki zasmakują każdemu wielbicielowi mięsa. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

d322i7d
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • ok. 700 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnki
  • ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka dodatkowo
  • mąka pszenna do prószenia mięsa
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mielona ostra papryka
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki
Przepis
  • Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra.
  • Każdy plaster karkówki zbij lekko tłuczkiem, ale niezbyt mocno.
  • Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką – odstaw przynajmniej na pół godziny.
  • Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
  • Przyprawione mięso obtocz w mące dokładnie, strzepnij jednak jej nadmiar.
  • Patelnię rozgrzej, wlej olej i każdy kawałek karkówki obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażoną przełóż do garnka i przykryj pokrywką.
  • Kiedy każdy kawałek będzie już obsmażony, wlej łyżkę oleju na pustą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż ją na lekko złoty kolor – mieszając, aby nie przypaliła się.
  • Kiedy cebula podsmaży się dodaj do niej paprykę wędzoną i słodką – mieszając smaż przez około 10-15 sekund.
  • Cebulę z papryką dodaj do mięsa w garnku wraz z czosnkiem – czosnku nie musisz przysmażać, wystarczy, że udusi się z mięsem.
  • Na patelnię wlej około 1 szklankę wody i pozwól jej zagotować się na średnim ogniu. W tym czasie łopatką drewnianą lub silikonową zeskrob delikatnie to, co pozostało na niej po obsmażonym mięsie. W ten sposób pozyskasz jeszcze więcej smaku do sosu, który powstanie.
  • Zawartość patelni przelej następnie do garnka z mięsem, garnek przykryj i duś wszystko razem do miękkości mięsa.
  • Kiedy mięso będzie już miękkie wlej do garnka słodką śmietankę, wymieszaj wszystko razem i zagotuj.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Karkówka duszona w sosie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj