Karkówka duszona w sosie
Plastry karkówki uduszone w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki zasmakują każdemu wielbicielowi mięsa. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- ok. 700 kg karkówki
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnki
- ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka dodatkowo
- mąka pszenna do prószenia mięsa
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- mielona ostra papryka
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki
- Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra.
- Każdy plaster karkówki zbij lekko tłuczkiem, ale niezbyt mocno.
- Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką – odstaw przynajmniej na pół godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
- Przyprawione mięso obtocz w mące dokładnie, strzepnij jednak jej nadmiar.
- Patelnię rozgrzej, wlej olej i każdy kawałek karkówki obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażoną przełóż do garnka i przykryj pokrywką.
- Kiedy każdy kawałek będzie już obsmażony, wlej łyżkę oleju na pustą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż ją na lekko złoty kolor – mieszając, aby nie przypaliła się.
- Kiedy cebula podsmaży się dodaj do niej paprykę wędzoną i słodką – mieszając smaż przez około 10-15 sekund.
- Cebulę z papryką dodaj do mięsa w garnku wraz z czosnkiem – czosnku nie musisz przysmażać, wystarczy, że udusi się z mięsem.
- Na patelnię wlej około 1 szklankę wody i pozwól jej zagotować się na średnim ogniu. W tym czasie łopatką drewnianą lub silikonową zeskrob delikatnie to, co pozostało na niej po obsmażonym mięsie. W ten sposób pozyskasz jeszcze więcej smaku do sosu, który powstanie.
- Zawartość patelni przelej następnie do garnka z mięsem, garnek przykryj i duś wszystko razem do miękkości mięsa.
- Kiedy mięso będzie już miękkie wlej do garnka słodką śmietankę, wymieszaj wszystko razem i zagotuj.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze