Karkówka duszona w sosie
Plastry karkówki uduszone w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki zasmakują każdemu wielbicielowi mięsa. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra.
- Każdy plaster karkówki zbij lekko tłuczkiem, ale niezbyt mocno.
- Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką – odstaw przynajmniej na pół godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
- Przyprawione mięso obtocz w mące dokładnie, strzepnij jednak jej nadmiar.
- Patelnię rozgrzej, wlej olej i każdy kawałek karkówki obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażoną przełóż do garnka i przykryj pokrywką.
- Kiedy każdy kawałek będzie już obsmażony, wlej łyżkę oleju na pustą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż ją na lekko złoty kolor – mieszając, aby nie przypaliła się.
- Kiedy cebula podsmaży się dodaj do niej paprykę wędzoną i słodką – mieszając smaż przez około 10-15 sekund.
- Cebulę z papryką dodaj do mięsa w garnku wraz z czosnkiem – czosnku nie musisz przysmażać, wystarczy, że udusi się z mięsem.
- Na patelnię wlej około 1 szklankę wody i pozwól jej zagotować się na średnim ogniu. W tym czasie łopatką drewnianą lub silikonową zeskrob delikatnie to, co pozostało na niej po obsmażonym mięsie. W ten sposób pozyskasz jeszcze więcej smaku do sosu, który powstanie.
- Zawartość patelni przelej następnie do garnka z mięsem, garnek przykryj i duś wszystko razem do miękkości mięsa.
- Kiedy mięso będzie już miękkie wlej do garnka słodką śmietankę, wymieszaj wszystko razem i zagotuj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl