Karkówka duszona w sosie

Plastry karkówki uduszone w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki zasmakują każdemu wielbicielowi mięsa. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Karkówka duszona w sosieKarkówka duszona w sosie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 700 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnki
  • ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka dodatkowo
  • mąka pszenna do prószenia mięsa
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mielona ostra papryka
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki

Przepis

  • Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra.
  • Każdy plaster karkówki zbij lekko tłuczkiem, ale niezbyt mocno.
  • Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką – odstaw przynajmniej na pół godziny.
  • Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
  • Przyprawione mięso obtocz w mące dokładnie, strzepnij jednak jej nadmiar.
  • Patelnię rozgrzej, wlej olej i każdy kawałek karkówki obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażoną przełóż do garnka i przykryj pokrywką.
  • Kiedy każdy kawałek będzie już obsmażony, wlej łyżkę oleju na pustą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż ją na lekko złoty kolor – mieszając, aby nie przypaliła się.
  • Kiedy cebula podsmaży się dodaj do niej paprykę wędzoną i słodką – mieszając smaż przez około 10-15 sekund.
  • Cebulę z papryką dodaj do mięsa w garnku wraz z czosnkiem – czosnku nie musisz przysmażać, wystarczy, że udusi się z mięsem.
  • Na patelnię wlej około 1 szklankę wody i pozwól jej zagotować się na średnim ogniu. W tym czasie łopatką drewnianą lub silikonową zeskrob delikatnie to, co pozostało na niej po obsmażonym mięsie. W ten sposób pozyskasz jeszcze więcej smaku do sosu, który powstanie.
  • Zawartość patelni przelej następnie do garnka z mięsem, garnek przykryj i duś wszystko razem do miękkości mięsa.
  • Kiedy mięso będzie już miękkie wlej do garnka słodką śmietankę, wymieszaj wszystko razem i zagotuj.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru