Jak upiec biszkopt doskonały?

Biszkopt to podstawa tortów, ciast z owocami, rolad z kremem i galaretką. Wiele pań domu uważa, że upieczenie biszkoptu to prawdziwa sztuka. Często idą więc na łatwiznę i kupują gotowe blaty. Jednak nic nie zastąpi zapachu i smaku domowego biszkoptu. Owszem, bywa on kapryśny i lubi opadać w trakcie pieczenia lub po wyciągnięciu z piekarnika, wystarczy jednak poznać kilka kulinarnych sztuczek, dzięki którym biszkopt za każdym razem wyjdzie doskonały.

Sekretem idealnego ciasta jest odpowiedni sposób pieczenia
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Sekret tkwi w składnikach

By przygotować pyszny biszkopt, potrzebujemy jedynie jajek, mąki pszennej i cukru. Pamiętajmy jednak, by wybierać składniki najwyższej jakości. Jajka muszą być świeże, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Nie dodajemy proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy. Dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie lekki, sprężysty, a przede wszystkim smaczniejszy. By ciasto wyrosło musimy dobrze ubić pianę z białek.

Te najlepiej ubiją się w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy mają rzadszą konsystencję. Pamiętajmy, że nie ubiją się, jeśli będzie w nich chociaż odrobina tłuszczu. Dlatego tak ważne jest dokładne oddzielenie żółtek. Zwróćmy też uwagę, by naczynie, w którym ubijamy pianę oraz trzepaczka były odtłuszczone i idealnie suche. Najlepiej wybrać dużą szklaną lub metalową miskę. W plastikowej piana może nie wyjść, ponieważ do tworzywa lubi przywierać tłuszcz.

Jak ubijać? Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Jeśli używamy miksera, ustawiamy go na najniższych obrotach i lekko spieniamy białka. Następnie możemy zwiększyć obroty. Ubijamy do momentu, aż staną się lekko sztywne, a więc nie będą wypływały z miski. Chodzi o to, aby piana była sztywna, ale jeszcze nieco plastyczna. Musimy uważać, by jej nie przebić.

Żółtka dodajemy pojedynczo. Ostrożnie łączymy je z pianą. Cukier, najlepiej drobny, dosypujemy po łyżce w trakcie miksowania. Kiedy piana jest sztywna, gładka i błyszcząca, możemy zacząć stopniowo dosypywać mąkę. Oczywiście wcześniej ją przesiewamy przez sito, by była puszysta. Składniki delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków foremki nie smarujemy masłem, ponieważ upieczone ciasto przyklei się do nich. Dzięki temu nie opadnie.

Sztuka pieczenia biszkoptu

Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Dzięki temu masa szybko się ścina i zachowuje kształt. Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem i nie lubi wysokich temperatur. By go nie przesuszyć lub, co gorsza, nie przypalić, najlepiej ustawić temperaturę na 160 stopni z opcją grzania góra-dół. Inni cukiernicy radzą natomiast, by najpierw ustawić temperaturę na 150 stopni, a potem zwiększyć do 170.

Wybieramy środkowy poziom – wtedy wierzch ciasta nie zrumieni się za mocno, a spód się nie przypali. Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut, w zależności od wielkości tortownicy. Im większa, tym dłużej trzymamy ciasto w piekarniku. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Zmiany temperatury mogą spowodować, że biszkopt opadnie. Kiedy jest już wyrośnięty i apetycznie złocisty na wierzchu, wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Inna metoda polega na wyciagnięciu ciasta od razu po upieczeniu i opuszczeniu blaszki na podłogę lub blat z wysokości ok. 50 cm. To tzw. "biszkopt rzucany". W ten sposób nadmiar pary wodnej w cieście zostanie odprowadzony na zewnątrz. W efekcie biszkopt będzie równy i puszysty. Po rzuceniu ciastem wstawiamy je do ciepłego jeszcze piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na blaty dopiero kiedy całkowicie wystygnie.

Partnerem artykułu jest Amica.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne