Sałatka z fetą i truskawkami. Lekka i orzeźwiająca
Przepis
Połączenie słonej fety i słodkich truskawek może wydawać się karkołomne. Jednak zapewniamy, że jak raz spróbujecie tej sałatki, to będziecie często do niej wracać. Jest idealna na upały. Zamiast truskawek, możecie użyć arbuza.
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
Źródło: 123RF
Składniki
- 4 garście młodego szpinaku, rukoli lub ulubionej porwanej sałaty
- 160–180 g truskawek
- kilka cienkich plastrów czerwonej cebuli
- 35–40 g sera typu feta (lub podobnego) 8–12% tłuszczu
- garstka kiełków słonecznika
- 1½ łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
- łyżeczka miodu dobrej jakości
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Przepis
- Olej połącz z octem/sokiem i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz zmienić proporcje octu/soku i miodu, jeśli chcesz.
- Wszystkie składniki umyj i osusz.
- Truskawki pozbaw szypułek, pokrój je w połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości).
- Szpinak lub sałatę wysyp na półmisek, posyp plasterkami cebuli i truskawkami.
- Palcami pokrusz ser na wierzch.
- Całość posyp kiełkami i skrop sosem.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Polskie superfoods"
Źródło: Materiały prasowe
Sałatka z fetą i truskawkami. Lekka i orzeźwiająca
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
4
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.