Sałatka z fetą i truskawkami. Lekka i orzeźwiająca
Połączenie słonej fety i słodkich truskawek może wydawać się karkołomne. Jednak zapewniamy, że jak raz spróbujecie tej sałatki, to będziecie często do niej wracać. Jest idealna na upały. Zamiast truskawek, możecie użyć arbuza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
- 4 garście młodego szpinaku, rukoli lub ulubionej porwanej sałaty
- 160–180 g truskawek
- kilka cienkich plastrów czerwonej cebuli
- 35–40 g sera typu feta (lub podobnego) 8–12% tłuszczu
- garstka kiełków słonecznika
- 1½ łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
- łyżeczka miodu dobrej jakości
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- Olej połącz z octem/sokiem i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Możesz zmienić proporcje octu/soku i miodu, jeśli chcesz.
- Wszystkie składniki umyj i osusz.
- Truskawki pozbaw szypułek, pokrój je w połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości).
- Szpinak lub sałatę wysyp na półmisek, posyp plasterkami cebuli i truskawkami.
- Palcami pokrusz ser na wierzch.
- Całość posyp kiełkami i skrop sosem.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Polskie superfoods"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze