Jak przechowywać truskawki? Sposób Ewy Wachowicz

Sezon na truskawki w pełni. Jak powinniśmy przechowywać te owoce, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? To proste, należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach.

Jak przechowywać truskawki? Ewa Wachowicz zdradza swój trik
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak przechowywać truskawki w lodówce?

Pamiętajmy, by nie płukać truskawek przed włożeniem ich do lodówki. Wilgoć przyśpiesza psucie się owoców. Przyniesione ze sklepu czy bazaru truskawki przesypujemy do miski, koszyka lub sitka. Przechowywane w foliowej torebce lub zamkniętym plastikowym pojemniku szybko spleśnieją, ponieważ będą pozbawione dostępu powietrza.

Przed umieszczeniem owoców w lodówce, warto je przebrać i wyjąć uszkodzone i wilgotne egzemplarze. Te należy zjeść od razu lub przeznaczyć na kompot. Zepsute owoce wyrzucamy. Suche truskawki wytrzymają w lodówce najdłużej. Pamiętajmy jednak, by nie przechowywać ich dłużej niż 2-3 dni. Im są świeższe, tym smaczniejsze.

Trik Ewy Wachowicz na przechowywanie truskawek

Ewa Wachowicz radzi, by przed włożeniem owoców do lodówki, nie usuwać szypułek. Wówczas truskawki dłużej zachowają świeżość. Pamiętajmy też, by nie jeść owoców prosto z lodówki. Pozwólmy im się nieco ogrzać, wówczas staną się smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Truskawki z uwagi na delikatność i małe rozmiary trudno dokładnie umyć. Małe ilości wystarczy dobrze opłukać pod kranem. Jeśli chcemy umyć większą partię - najlepiej najpierw umieścić je w sitku lub koszyczku do suszenia sałaty, następnie zanurzyć w misce lub garnku z wodą i kilka razy zamieszać, wymieniając w trakcie wodę. Na koniec przelać obficie bieżącą wodą.

Zobacz też: Jak myć truskawki? Opłukanie nie wystarczy

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇